Žene poduzetnice čine važan dio ekonomskog života u BiH

15.02.2017. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Žene poduzetnice čine važan dio ekonomskog života u BiH

Na skupu se razgovaralo o stanju u poduzetništvu BiH, kao i značaju i radu poduzetnica u BiH.

Iako se svi zalažu za jednakost spolova u stvarnosti stvari izgledaju dosta drugačije, istaknuto je danas na skupu pod nazivom "Poduzetnice regije - zajedno smo jače".

Na skupu se razgovaralo o stanju u poduzetništvu BiH, kao i značaju i radu poduzetnica u BiH.

Organizirala ga je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, a uz podršku zajedničkog programa Europske unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal, kojeg sprovodi GIZ.

Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ ureda za BiH i Crnu Goru prisutnima je prezentirala nekoliko činjenica o neusklađenostima između muškaraca i žene koje su prisutne na tržištu rada.

"Jedna od tih neusklađenosti jeste a i nekoliko studija je to pokazalo, da žene u prosjeku rade za 80 posto manje plate a za iste poslove koje obavljaju njihove muške kolege. Kulturološki faktori postoje bez obzira na regiju ili zemlju i to je normalno ali neusklađenosti na tržištu rada neće nestati bez ciljanog djelovanja. Jedan od primjera dobrog djelovanja dolazi iz Njemačke u kojoj se morao usvojiti poseban zakon kojim se prepisuje minimalni postotak od 30 posto učešća žena u nadzornim odborima u tvrtkama koje se nalaze na berzi", rekla je Heuel-Rolf.

Istakla je i to da se vide i pozitivni pomaci u porastu žena koje vode mala i srednja preduzeća, sa malim brojem zaposlenika. Kroz svoje izlaganje kazala je i da su studije pokazale kako su MSP koja su vodile žene u vrijeme trajanja ekonomskih kriza, pretrpila manje gubitke na tržištu.

"To je dovoljan pokazatelj da se može reći da žene bolje znaju da upravljaju i vode preduzeća, na jedan drugačiji ali sigurno bolji način. Žene se stalno suočavaju sa drugačijim izazovima kada je u pitanju vođenje preduzeća u odnosu na muške kolege. Za njih je teže početi poslovanje zbog težeg pristupa finansijskim ali i nekim drugim resursima, kao što je usvajanje novih znanja, administrativne prepreke i slični problemi sa kojima se svakodnevno susreću. Baš iz tih razloga njihov rad bi trebao da bude više cjenjen", rekla je Heuel-Rolf.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, kazao je kako je ovaj skup jedinstevena prilika da na jedan simboličan način skrenemo pažnju na žene u BiH i region.

"Žene i žensko poduzetništvo su vrlo važan dio ekonomskog života BiH i one su te koje društvu trebaju da pokažu da su jednako sposobne i da su one veći dio boljeg društva. Manje su korumpirane, posvećenije su poslu i spremnije na veću žrtvu za bolji socijalno-ekonomski život", rekao je Egrlić.

Dodao je da će Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine sigurno učiniti sve da što više promoviraju žene kao bolji dio društva i to ne samo kroz poduzetništvo već i druge društvene segmente.

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, istakla je značaj uvezivanja poduzetnica i jačanja ženske poduzetniče mreže.

"Sva ta udruženja imaju jedan cilj ali i iste problem sa kojima se suočavaju. Udruživanjem kroz jednu mrežu, zajedničkim djelovanjem na tržištu svi ti problem postaju manji a cilj veći", rekla je Zubčević.

Učesnici skupa su se složili kako bez obzira na sve nejednakosti sa kojima se žene susreću kroz svoje poduztništvo, na kraju donose buno bolje poslovne rezultate.

"Moramo učiti na dobrim primjerima, biti dosljedni u njihovoj primjeni i upravo stoga je umrežavanje jako bitno, posebno kada je riječ o udruženjima koja okupljaju društvene pokretače", rekla je Heuel-Rolf.

Gošća skupa je bila Sanela Dropulić, koja je govorila o iskustvima poduzetnica iz Hrvatske, te prezentirala inovativan način njihovog uvezivanja i djelovanja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti