Projekat EU4DigitalSME

Podrška za digitalizaciju, robotizaciju i automatizaciju u MS preduzećima TK

17.04.2024. 16:44 / Izvor: Akta.ba
TK

Vrijednost projekta "EU4DigitalSME" je 6,1 million eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Njemačka 1,1 miliona eura.

Uz potporu Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, danas su u Digitalnom inovacijskom hubu "Industrial HUB" u Tuzli, u prisustvu predstavnika EU Delegacije u BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH, prezentovane mogućnosti digitalne podrške malim i srednjim preduzećima.

Bila je to prilika da zainteresovani privrednici saznaju kako najlakše u svoje preduzeće uvesti digitalizaciju, robotizaciju i automatizaciju, ali i doći do potrebnih sredstava.

Ministrar privrede TK Edin Duraković kazao je da projekat poveznica između inovacijskog odnosno Industrijal HUB-a i privrednog sektora TK s obzirom da se Ministarstvo privrede stavilo na raspolaganje svim privrednicima koji u svoje proizvodne procese žele da uvedu ili proces digitalizacije, automatizacije i čak i robotizacije, što već postoji u TK.

Uspostava i podrška razvoju usluga digitalnih inovacijskih hubova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a cilj je doprinos izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH. EU4DigitalSME zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

"Proces digitalne transformacije je apsolutni prioritet Delegacije EU i vrlo smo posvećeni tome da partneri u zemljama zapadnog Balkana budu dio te transformacije. U ovom slučaju robotika je ključni instrument", kazao je ovom prilikom šef kooperacija u Delegaciji EU Stefano Ellero izrazivši zadovoljstvo što su u sve uključene javne institucije kao što je Tuzlanski kanton i Univerzitet u Tuzli, kao i privatni sektor.

Vrijednost projekta "EU4DigitalSME" je 6,1 million eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Njemačka 1,1 miliona eura.

"Projekt traje do 2024. godine, a provodi ga GIZ", saopćeno je iz Vlade TK. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti