Forum o CBAM-u

VTK BiH: BH. kompanije spremne za ulazak u CBAM sustav

17.04.2024. 16:03 / Izvor: Akta.ba
VTK

U sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar održan poslovni forum: "Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?"

Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Sveučilištem u Mostaru, u sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar organizirala je poslovni forum pod nazivom: "Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?"

VTK/STK BiH se još od potpisivanja Sofijske deklaracije 2020. godine, aktivno uključila u ove procese tranzicije bh. gospodarstva prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti, u smislu stvaranja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa, redukcije otpada, očuvanja životne sredine i kreiranja novih radnih mjesta.

"Samo u posljednjih nekoliko mjeseci organizirali smo sedam edukacija i četiri  konferencije radi upoznavanja gospodarske zajednice o značaju ulaska u CBAM sustav. Određene direktive Europske unije nisu još prihvaćene i implementirane u BiH,  a mi nastojimo da podignemo svijest predstavnika institucija o ovoj temi, jer su bh. kompanije, prema našoj analizi, pokazale veliku spremnost za ulazak u CBAM i izvještavanje, a neke su čak i deponirale sredstva potrebna za plaćanje ovog poreza. Ukoliko ne uđemo u sustav CBAM-a, godišnje ćemo  gubiti 300 miliona KM izvoza", rekao je predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković.

Učesnicima Foruma  obratila se i Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac-Domac, koja je govorila o iskustvima Hrvatske u ovom procesu prilagođavanja gospodarstva europskim direktivama.

Forum je okupio predstavnike bh. institucija, ključnih međunarodnih organizacija,  industrije, akademske zajednice i civilnog društva koji su govorili o  izazovima i prilikama povezanim s mehanizmom prekograničnog oporezivanja ugljika (CBAM).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti