DIPLOMATSKI STRUČNJAK

Ko je Luigi Soreca koji preuzima funkciju šefa Delegacije EU u BiH

17.04.2024. 12:04 / Izvor: Akta.ba
SORECA

Stručnjak za sigurnost i migracije Luigi Soreca predložen je za novog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Stručnjak za sigurnost i migracije Luigi Soreca predložen je za novog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. On trenutno služi kao specijalni izaslanik EU za vanjske aspekte migracija, a služio je i kao ambasador u EU u Albaniji.

Luigi Soreca je pravnik po obrazovanju. Karijeru počinje u bankarskom sektoru u rodnoj Italiji, a zatim se pridružuje ministarstvu unutrašnjih poslova Italije 1992. godine. Nakon gotovo deceniju u ovom ministarstvu, stupa u Evropsku komisiju u kojoj je, u početku, radio na organiziranom kriminalu i korupciji, a zatim kao pomoćnik Jonathana Faulla, generalnog direktora odjela.

Borba protiv kriminala

Prije nego što će otići u Albaniju, Soreca je bio i direktor za sigurnost u DG HOME-u Europske komisije, uz odgovornost u borbi protiv terorizma i radikalizacije, organizovanog kriminala, trgovine drogom, korupcijom i cyber kriminala. Bio je zadužen za podršku EU za saradnju za provođenje zakona na evropskom i međunarodnom nivou, te članu upravnog odbora EUROPOL, CEPOLl (policijska obuka) i EMCCDA (evropski nadgledanje za drogu i ovisnost o drogama). 

Luigi Soreca nadgledao je rad mreže svijesti o radikalizaciji bio je predsjedavajući Internet foruma EU. U oblasti trgovine drogom, bio je odgovoran i za akcioni plan EU o trgovini drogom za 2017-2020. Bio je predstavnik Komisije u visokim zvaničnicima G7 grupama koja se bavi globalnim terorizmom i transnacionalnim organizovanim kriminalom. Također je pregovarao o nekoliko međunarodnih sporazuma u ime EU sa trećim zemljama, uključujući SAD na PNR i TFTP. Tokom migracijske krize u ljeto 2016. Soreca je služio kao dio visokog predstavnika Borrell-ovog tima na EAS-u u Briselu, kao poseban izaslanik EK u Italiju.

Priprema puta za liberalizaciju viza

Od 2006. do 2013. godine imao je privilegiju za koordiniranje pokretanja i provedbu dijaloga za liberalizaciju viza sa zemljama zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, istočno partnerstvo i sa Ruskom Federacijom. Koordinirao je pripremu puta za liberalizaciju viza fokusirajući se na postizanje reforme pravde, uspostavljanje solidne prakse za korupciju i organizirani kriminal, uključujući i zaštitu ljudskih prava u dotičnim zemljama, uključujući Albaniju. Nakon zaključaka dijaloga vize, koordinirao je pokretanje mehanizma post-viza za nadgledanje potencijalne zloupotrebe zemalja građana njihove slobode kretanja i pravo azila u šengensko područje.

Samo godinu nakon što je napustio Tiranu na kraju svog mandata kao ambasador Evropske unije, Soreca se vraća na funkciju koju je obavljao od septembra 2018. do aprila 2022. godine, kada ga je potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell imenovao, u maju 2022, za specijalnog izaslanika EU za vanjske aspekte migracija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti