Izgradnja ceste Stolac-Neum čeka usvajanje novih trošarina

Investicije / PROJEKTI

Izgradnja ceste Stolac-Neum čeka usvajanje novih trošarina

09.01.2017. 10:36 / Izvor:

Izgradnja nove ceste Stolac - Neum jedan je od prioriteta u Hercegovini. Realizacijom ovoga projekta jedini bh. grad na moru konačno bi bio na pravi način povezan s ostatkom države i dobio bi daleko bolju perspektivu za razvoj negoli je to sada slučaj. O ovoj temi razgovara se već godinama, uloženi su milijuni maraka u pojedine dijelove projekta, ali izgradnja još uvijek nije počela.

Kako nam je rekao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, županija je do sada investirala nekoliko milijuna maraka kako bi se završio dio potrebne dokumentacije za projekt, ali stanje je daleko od toga da HNŽ samostalno može raditi na ovoj priči.

"Bolja povezanost Neuma s ostatkom države interes je svih nas i svi na tome moramo raditi. Očekujem kako će federalne vlasti krenuti s realizacijom ovoga projekta i kako će na taj način biti realizirano obećanje koje smo davno dali žiteljima Neuma", rekao nam je prvi čovjek Vlade HNŽ-a.

Ovom temom nedavno se bavila i federalna Vlada koja je na sjednici usvojila izvješće o implementaciji investicijskih sredstava razvoja utvrđenih proračunom FBiH za 2005., 2006., 2007. i 2009. godinu. Iz usvojenih izvješća vidi se kako je samo u tome razdoblju u ovaj projekt uloženo 3,5 milijuna maraka. Ipak, bit će potrebno još mnogo novca kako bi se projekt u konačnici i završio.

Kako je Večernjaku rekao federalni ministar prometa i veza Denis Lasić, osigurana su sredstva za prvu dionicu ceste Babin Do–Broćanac i očekuje se kako će radovi na ovome dijelu buduće ceste Stolac- Neum početi jako brzo.

"Nedavno smo imali otvaranje ponuda i sada teče rok žalbe. Sredstva su osigurana i ne bi smjelo biti prepreka. Ostatak projekta ovisi o tome kada će biti osigurana dodatna sredstva od trošarina. Bez toga ne možemo planirati daljnji tijek projekta. Ipak, s obzirom na to da su trošarine jedan od uvjeta koje je postavio MMF, očekujemo kako će i to pitanje uskoro biti riješeno", ističe ministar Lasić.

Ukupni troškovi ceste Stolac -Neum iznosit će oko 40 milijuna eura. To znači kako je potrebno nešto više od 30 milijuna eura kako bi se zatvorila cjelokupna financijska konstrukcija ovoga projekta. Ministar Lasić jučer je izrazio uvjerenje kako neće biti opstrukcija oko ovoga projekta te kako će i financijska pitanja biti uskoro riješena. "Na projekt čekamo već godinama i jednostavno ga moramo završiti. Učinit ćemo sve da se to i dogodi te da konačno riješimo i to pitanje", zaključio je Lasić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije