Privući investicije u proizvodnju mlijeka, voća i povrća u Federaciji BiH

20.06.2015. 08:06 / Izvor: eKapija.ba
Privući investicije u proizvodnju mlijeka, voća i povrća u Federaciji BiH

Ministar Dedić zahvalio IFC-u na pruženoj podršci pri izradi strategije kao i na pomoći koju je pružao Ministarstvu organiziranjem niza obuka o procesu privlačenja investicija u poljoprivredni sektor.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC), grupacija Svjetske banke Tarik Šahović razgovarali su juče o daljim koracima na provedbi Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća u Federaciji BiH za period 2014.-2020. godina, koju je Vlada Federacije BiH usvojila 30. decembra 2014.godine, navodi se na internet stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Dodaje se kako je navedena Strategija izrađena na osnovu temeljitih analiza i studija konkurentnosti poljoprivrede te podrobnih komparacija sa susjednim zemljama, ministar Dedić je kazao da će Strategija zasigurno poslužiti kao dobra polazna osnova za privlačenje investicija u grane poljoprivrede koje, prema preporukama i rezultatima analiza Strategije, iskazuju najveći potencijal razvoja i povećanja konkurentnosti, a to su proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća.

Tom prilikom, ministar Dedić zahvalio je IFC-u na pruženoj podršci pri izradi ove Strategije kao i na pomoći koju je pružao Ministarstvu organiziranjem niza obuka o procesu privlačenja investicija u poljoprivredni sektor te izradom prezentacija, investicionih profila kao i brošura za poljoprivredne proizvođače.

U nastavku razgovora, predstavnici IFC-a su rekli da će se u saradnji sa Agencijom za unapređenje stranih investicija i drugim državnim institucijama nadležnim za koordiniranje pitanja poljoprivrede između entiteta, kao i resornim Ministarstvom u Republici Srpskoj, raditi na intenzivnoj promociji ulaganja u poljoprivredni sektor, a za što će navedena Strategija, koja je urađena i usvojena u oba entiteta, poslužiti kao osnovno polazište.

Ministar Dedić je dodao da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i do sada, biti otvoreno za saradnju sa drugim entitetom, kao i navedenim državnim institucijama, kako bi zajedničkim zalaganjem doprinijeli što većoj promociji ulaganja u grane poljoprivrede koje se, prema preporukama Strategije, odlikuju visokim stepenom konkurentnosti i investicionim kapacitetom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti