Konaković: Pitanje je da li i dalje treba upumpavati milione u GRAS

04.08.2017. 09:01 / Izvor: Faktor
Konaković: Pitanje je da li i dalje treba upumpavati milione u GRAS

Učinit ćemo sve da ovo preduzeće preživi, ako se to ne desi, ide se na osnivanje nove firme.

Posljednje odluke Skupštine Kantona Sarajevo u vezi s Univerzitetom u Sarajevu, Vodovodom i kanalizacijom i GRAS-om izazvale su burne reakcije u javnosti. Najčešće prozivan u javnosti je kantonalni premijer Elmedin Konaković, kojeg optužuju za loše poteze u ova tri slučaja.

Konaković je u razgovoru za Faktor kazao da čuje optužbe na njegov račun, ali da će provesti sve što treba jer ima podršku Skupštine KS.

Hoće li GRAS morati u stečaj ili će Vlada morati vratiti dug od 300 miliona maraka, ili će se osnovati novo javno kantonalno prijevozno preduzeće, glavna je tema nakon uvođenja privremenog upravnika u GRAS-u. Prema mišljenju Konakovića, sve je moguće, ali je nemoguće da Vlada vrati dug od 300 miliona maraka.

"Stečaj se napravi da se iz stečajne mase plati dio duga koliko je ostalo od vrijednosti preduzeća. Moraju se prvo isplatiti porezi, pa onda sve ostalo. Dok se ne vidi hoće li ili neće biti stečaja, Vlada već sada upumpava milione maraka u GRAS. Međutim, pitanje je da li i dalje treba upumpavati milione u GRAS. Sada trebamo sačekati da vidimo hoće li to dati rezultate. Prvi pokazatelji govore da je privremeni upravnik krenuo sa dobrim potezima. Sada čekamo njegovo prolazno vrijeme. Odnosno, da li će biti brži od onih kojima je GRAS dužan. Učinit ćemo sve da ovo preduzeće preživi, ako se to ne desi, ide se na osnivanje nove firme. Bolje ove pare koje se sada upumpavaju u GRAS, ako nema koristi, da upotrijebimo za osnivanje novog prijevoznog preduzeća", kazao je Elmedin Konaković.

Znamo svi koliko imamo problema sa rukovodstvom Vodovoda i kanalizacije. Nema tu ni radne energije, niti poslovnih rezultata, dodaje kantonalni premijer i pojašnjava:

"To što imamo novi sastav Skupštine Vodovoda i kanalizacije, ne znači da ćemo imati i dovoljno vode. Imamo novu strukturu na vrhu preduzeća koja će biti saglasna sa politikom Vlade KS i koja zna šta su prioriteti i na koji način početi rješavati probleme. Postojeći menadžment za dvije i po godine ove vlasti nije ispunio očekivanja, a građani su ogorčeni na vodosnabdijevanje i to vam govori da nisu napravili nikakav pomak. Sada ćemo početi ostvarivati strateške projekte, jer nam dolaze sredstva Evropske banke za razvoj. Novcima iz budžeta Vlade ovih dana već su počele rekonstrukcije nekih dijelova vodovodne mreže. Prošle godine smo iz budžeta izdvojili 6,6 miliona maraka i još pet miliona maraka po nekim osnovama koje su nabrojali zastupnici Skupštine KS, jer ovi su problemi koji se moraju hitno rješavati, a naša namjera je da na tome istrajemo", istaknuo je Konaković.

Što se tiče Univerziteta apsolutno ne stoje primjedbe akademske zajednice. "Njihove poruke kako su radeći za sebe radili za nas, a sada im Vlada KS kontroliše tokove novca pa neće biti motivisani za rad, samo šalju lošu poruku. Ništa se ne mijenja u visokom obrazovanju osim što se kontroliše protok novca na Univerzitetu, koji ide kroz budžetsku kasu. Sada će Vlada vrlo jasno vidjeti koliko se na Univerzitetu troši novca. Upratili smo da su najglasniji dekani fakulteta koji su sa kontrolom trošenja novca izgubili svoj komoditet. Ova orkestrirana reakcija akademske zajednice nema nikakvog utemeljenja niti smisla. Kanton i dalje finansira Univerzitet i jedina je promjena što će studenti uplaćivati novac u kantonalni budžet, a ne fakultetima, a mi ćemo taj novac vraćati akademskoj zajednici. Ovo što smo mi uradili u proteklih 15 godina niko nije smio pokrenuti. Ova Vlada iste poteze, ako bude potrebno, napravit će i u drugim oblastima. Svi oni na fakultetima koji misle da mogu bolje bez novčane državne podrške, neka otvore svoje privatne fakultete", poručuje Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti