Veliki odziv

Održana Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo

17.04.2024. 11:57 / Izvor: Akta.ba
KS

Radi o strateškom i jednom od najznačajnijih razvojnih dokumenata za Kanton Sarajevo na koji se čekalo osam godina.

U prisustvu velikog broja građana, predstavnike lokalnih zajednica, stručne javnosti, vladinih i nevladinih organizacija jučer je u Domu mladih održana Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo.

Ovoj javnoj raspravi prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, ministar privrede KS Zlatko Mijatović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, te zastupnici u Skupštini KS.

U svom obraćanju prisutinim, Muharemović je istakao kako se radi o strateškom i jednom od najznačajnijih razvojnih dokumenata za Kanton Sarajevo na koji se čekalo osam godina.

"Obavili smo devet javnih rasprava na području svih općina i čuli smo mišljenja građana, šta oni žele, a šta ne žele. U skladu sa strukom i zakonom uvažit ćemo sva dobra rješenja koja kao primjedbe i sugestije budu dostavljene Zavodu za planiranje razvoja KS. Ovdje je riječ o dokumentu koji je balans između zelenih površina, privrednog razvoja, saobraćajne i komunalne infrastrukture", rekao je Muharemović, dodavši da dokument daje impute za dalji razvoj glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Ne možemo zanemariti gradnju, ali ni zelene površine i ovaj dokument upravo pravi balans između ovo dvoje. Pored Zavoda za planiranje razvoja KS, u izradi plana učestvovao je veliki broj eksperata, rađene su studije i ekspertize, a prije predlaganja koncepta Vladi KS, sve lokalne zajednice su imale priliku da poslušaju prezentaciju. Između koncepta i nacrta plana, došlo je do vrlo malih izmjena. Održano je više sastanaka sa subjektima planiranja i sve što su nam sugerisali smo implementirali. Naglašavam, radi se o nacrtu, a ne gotovom planu i pozivam sve nevladine organizacije, arhitekte i urbaniste da konstruktivnim prijedlozima  i sugestijama zajedno ovaj plan učinimo još boljim i kvalitetnijim", zaključio je Muharemović.

"Ministar Bošnjak izrazio je zadovoljstvo što imamo strateški razvojni dokument za Kanton Sarajevo, koji će uz kvalitetnu podršku stručne javnosti biti dokument na ponos svih nas.", navode u saopćenju Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti