Nova godina donosi i nova poskupljenja: Evo šta se mijenja 1. januara 2017.

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nova godina donosi i nova poskupljenja: Evo šta se mijenja 1. januara 2017.

31.12.2016. 10:59 / Izvor:

Kad euforija utihne nakon dočeka, osvanut će prvi januar i uslijedit će šamar hladne realnosti. Stari problemi, novi nameti, ali i po koja dobra vijest sa kojima nam se valja suočiti. Šta nam sve donosi 1. januar 2017. godine?Krenućemo od loših (kako za koga) ka manje lošim vijestima.

REGISTRACIJA VOZILA

Od 1. januara 2017. na području Federacije BiH počet će se primjenjivati Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila koji je propisalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Ako ste vlasnici vozila s benzinskim motorom koji nema katalizator ispušnih plinova, niti lambda sondu za eko test platit ćete 22 KM. Ako automobil na benzinski pogon ima katalizator i lambda sondu, eko test ćete pri registraciji plaćati 32 KM.

Sva vozila koja imaju bilo kakav dizelski motor, a u BiH "dizelaši" dominiraju, platiti ćete 36 KM.

Uvođenjem eko testa registracija vozila u FBiH poskupljuje u prosjeku za 30 KM godišnje, pri čemu većinu naknade za EKO test zadržavaju stanice tehničkog pregleda koje će i vršiti preglede, dok neznatan dio ide u proračun FBiH i županija,kao i stručnim institucijama.

TELEFONIJA

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), nakon provedene analize, nedavno je dala suglasnost na izmjene cjenika Telekoma Srpske Banja Luka, BH Telecoma Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije Mostar, koji će stupiti na snagu 1. januara 2017. godine.

Izmjene se odnose na uvođenje jedinstvene cijene za pozive prema fiksnim mrežama u Bosni i Hercegovini te definiranje cijena prema drugim mobilnim mrežama u BiH. Cijene poziva prema fiksnim mrežama u BiH koje su definirali operatori iznose od 0,04 KM/min do 0,048 KM/min i niže su od granične cijene koja iznosi 0,052 KM/min.

Za korisnike osnovnih tarifnih paketa od 1. januara 2017. godine BH Telecom Sarajevo uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,042 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnoga tarifnoga paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže BH Telecoma povećana je za 27,27 posto, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 19,23 posto.

Također, BH Telecom ukinuo je popust na cijene poziva unutar fiksne mreže u razdoblju slaboga prometa koji je iznosio 25 posto.

Telekom Srpske Banja Luka uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,040 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnoga tarifnoga paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže Telekoma Srpske ostala je na istom nivou, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 23,08 posto.

Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,048 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnoga tarifnoga paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže Hrvatskih telekomunikacija Mostar povećana je za 37,14 posto, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH ostala na postojećem nivou

ELEKTRIČNA ENERGIJA

FERK je na sjednici odobrio povećanje cijena struje za potrošače Elektroprivrede HZ HB, a povećat će se za kućanstva u prosječno iznosu od 1.45 posto, dok su za kategoriju ostala potršnja cinene niže za 3.04 posto.

Cijene električne energije su promijenjene na prijedlog Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dok se cijene električne energije Elektroprivrede BiH neće mijenjati.

CIGARETE

Od početka 2017. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30.novembra 2016. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2017. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2017. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 1. januara 2017. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 67,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,35 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,42 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2017. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 96,80 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

E. Ko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti