Od UIOBiH se očekuje dodatni angažman radi naplate duga

21.03.2017. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Od UIOBiH se očekuje dodatni angažman radi naplate duga

S obzirom na to da je utvrđena značajna visina duga privrednih subjekata za PDV (440 miliona KM), od UIOBiH se očekuje dodatni angažman radi naplate duga, ističe se

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) razmatrala je na jučeršanjoj sjednici prijedlog zaključaka u vezi s Informacijom i dokumentacijom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kao i sa zabilješkama sa sastanaka u regionalnim centrima UIOBiH u Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i u Glavnoj kancelariji UIOBiH u Banjoj Luci.

U vezi s tim materijalima, Komisija je usvojila i prema Predstavničkom domu PSBiH uputila nekoliko zaključaka.

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH i UIOBiH da osnuju zajedničku komisiju koju će činiti najstručniji kadrovi (njihovi i po potrebi vanjski saradnici) sa zadatkom da postojeću pravnu regulativu koja se odnosi na rad UIOBiH (zakonske i podzakonske akte) analiziraju i na osnovu te analize i vlastitog iskustva u dosadašnjem funkcioniranju Uprave predlože dopunu postojećih ili nova zakonska rješenja", navodi se.

Od UIOBiH očekuje se jačanje discipline, kao i pokretanje pitanja odgovornosti za uočene propuste zaposlenih, posebno u slučajevima kakvi su Fabrika cijevi Derventa i „Nelt“ BiH u slučaju uvoza čokolade i keksa.

"Od menadžmenta UIOBiH tražimo da uspostave veći stepen profesionalizma i efikasnosti, te da se uvođenjem elektronske uprave smanji subjektivizam zaposlenih", navodi se.

Predstavnički dom PSBiH preporučuje Vijeću ministara BiH da odobri kadrovsku popunu u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji UIOBiH da bi u zadovoljavajućem kapacitetu mogli obavljati poslove, te izvrši nacionalna izbalansiranost zaposlenih u Upravi, u skladu sa Ustavom BiH.

"S obzirom na to da je utvrđena značajna visina duga privrednih subjekata za PDV (440 miliona KM), od UIOBiH se očekuje dodatni angažman radi naplate duga", ističe se.

Od UIOBiH traži se da svi granični prijelazi budu uređeni i u skladu s potrebama korisnika.

Borbu protiv korupcije u UIO treba učiniti efikasnijom. S tim u vezi, pozivaju se istražni i pravosudni organi da do kraja dovedu predmete koji su u posljednjih nekoliko mjeseci bili u žiži javnosti.

Prava zaposlenih iz radnog odnosa, koja se definišu podzakonskim aktima, treba učiniti pravednijim jer je to postala prepreka za uspostavljanje profesionalnijeg radnog ambijenta (npr. odvojeni život).

Predstavnički dom predlaže Vijeću ministara BiH da, u saradnji sa UIOBiH, najduže u roku od šest mjeseci, izradi pravilnik o raspolaganju oduzetom robom.

Rok za realizaciju tog posla je najduže šest mjeseci od usvajanja zaključaka na sjednici Vijeća ministara BiH.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti