Kanabis za medicinske svrhe

Vijeće ministara danas odlučuje o formiranju komisije za legalizaciju kanabisa u BiH

09.04.2024. 12:24 / Izvor: Akta.ba
kanabis

Svojevremeno je izjavio da je "legalizacija kanabisa u medicinske svrhe međunarodna obaveza BiH".

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, na svom X profilu, objavio je kako Vijeće ministara na današnjoj sjednici trabe da usvoji odluku o formiranju komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

"Danas bi Vijeće ministara (konačno i nakon velikog odugovlačenja) trebalo usvojiti Odluku o formiranju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Osim što je ova komisija neophodna u donošenju odluka o zabrani novih droga koje se pojave na "tržištu", ona je nezaobilazna u procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.", poručio je. 

Ovaj poslanik je inače snažan zagovornik ove inicijative i svojevremeno je izjavio da je "legalizacija kanabisa u medicinske svrhe međunarodna obaveza BiH".

Podsjećamo, Zakon u BiH jasno zabranjuje proizvodnju, uvoz i prodaju bilo kojeg proizvoda koji sadrži bilo koji sastojak kanabisa.

"Ako se radi i o kremi za ruke, šamponu za kosu, bombonima, čokoladama koje sadrže i minimalan procenat čak i ekstrakt kanabisa, a što su sve proizvodi koji se mnogu kupiti na kioscima dok pređete granicu BiH, u našoj zemlji takvi proizvodi su zabranjeni isto kao i droga kokain koja je i prema UN listi u kategoriji strogo zabranjenih droga. S druge strane, ako je neko u BiH uvezao neki proizvod koji sadrži i najniži procenat kanabisa on je prekršio zakon.", izjavio je Magazinović za medije prošle godine kada je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u javnu raspravu uputila dokument koji ovu vrstu legalizacije definira u svjetlu međunarodnih obaveza BiH i predlaže da se kanabis s liste zabranjenih tvari prebaci na listu biljaka pod strogom kontrolom. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti