Potvrđeno

EU / NATO

NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

11.04.2024. 09:36 / Izvor: Avaz.ba
nato

Foto: NATO štab u Briselu. Flickr

Podrška misiji EUFOR Althea.

Nakon različitih tvrdnji oko toga da li će NATO u BiH poslati bataljon rezervnih snaga, kontaktirali smo NATO te provjerili ove informacije.

"NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima", naveli su iz NATO-a za "Avaz".

Podsjećamo, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić saopćio je jučer da NATO šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku misiji EUFOR Althea.

"Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti", poručio je jučer Zvizdić.

Nakon toga su uslijedili demantiji, no onda su informaciju o dolasku potvrdili i iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenosi "Avaz".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU