Odobreno 95 miliona KM za ceste u FBiH

25.04.2016. 09:23 / Izvor: Avaz.ba
Odobreno 95 miliona KM za ceste u FBiH

Govoreći o novcu za zdravstvo, Miraščić je rekao da imaju propisane određene mjere, a većinu je FBiH ispunila.

Kredit Svjetske banke u okviru petogodišnjeg programa za BiH u ukupnom iznosu od 750 miliona dolara, odnosno blizu 1,3 milijarde KM, gotovo je sigurno bit će implementiran za razvojne projekte u našoj državi, potvrdio je za "Dnevni avaz" Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera i član Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH.

Miraščić, koji je, kao član državne delegacije, u proteklim danima bio učesnik razgovora u sjedištima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u
Vašingtonu, kazao  je da su čelnici obje ove finansijske institucije pohvalili ispunjavanje mjera na nivou BiH i Federacije. Posebno su, kaže, istaknuti reformski procesi koje provodi Vlada FBiH.

Od ukupnog iznosa kredita Svjetske banke, kaže Miraščić, Federacija bi trebala dobiti 60 posto, odnosno oko 780 miliona KM. Potvrdio  je da su definirani sektori gdje će ova sredstva biti implementirana, i to za modernizaciju puteva, mala i srednja preduzeća i zapošljavanje, zdravstvo, jačanje poslovnog ambijenta te fiskalnu održivost.

"Iznosi za pojedine oblasti nisu još precizirani. Sto se tiče FBiH, ono što je sada 100 posto sigurno jeste zajam za modernizaciju cesta u iznosu od 55 miliona dolara, odnosno 95 miliona KM. Međutim, tu su sufinansijeri Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investicijska banka (EIB)", istakao je on.

Potcrtao je da vlasti FBiH i Svjetska banka konkretno razgovaraju i o zajmu
razvojne politike (Development Policy Loan), što je program koji će ići uz MMF-ov aranžman.

Govoreći o novcu za zdravstvo, Miraščić je rekao da imaju propisane određene mjere, a većinu je FBiH ispunila.

"Ostaje da se usvoji nekoliko stvari. Vijeće ministara, naprimjer, treba usvojiti pravilnik o lijekovima, dok su entiteti praktično ispunili sve mjere. Tu govorimo u iznosu od dodatnih pedesetak miliona dolara", rekao je Miraščić.

Naglasio je da će sredstva Svjetske banke za zdravstveni sektor u FBiH umnogome ovisiti i o analizi zdravstvenog sektora, piše "Dnevni avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti