Prihvaćen Prijedlog zakona o finansijskom poslovanju u FBiH

19.05.2016. 08:27 / Izvor: Fena
Prihvaćen Prijedlog zakona o finansijskom poslovanju u FBiH

Novim zakonom o finansijskom poslovanju uređuje se finansijsko poslovanje društava i javnih organa, rokovi izvršenja novčanih obaveza i pravne posljedice za zakašnjenje u izvršenju plaćanja.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije prihvatili su na sjednici Prijedlog zakona o finansijskom poslovanju čiji je predlagač Vlada FBiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević pojasnila je da se novim zakonom o finansijskom poslovanju uređuju finansijsko poslovanje društava i javnih organa, rokovi izvršenja novčanih obaveza i pravne posljedice za zakašnjenje u izvršenju plaćanja.

Poslanici Predstavničkog doma prihvatili su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Iz Vlade FBiH, koja je predlagač, pojasnili su da su izmjene i dopune bile neophodne s obzirom na to da je zakon usvojen 2008. godine i da su se vremenom pojavili nedostaci i pravne praznine.

Dosad se zakon odnosio na Federaciju, kantone, općine, vanbudžetske fondove, a sad je proširen na javna preduzeća i na privredna društva jer su, kako je istaknuto, i oni dio javnog sektora.

Također, na temelju zahtjeva prakse, obavezno je da interni revizori trebaju imati certifikat internog revizora.

Dok je trajala tromjesečna javna rasprava o ovom tekstu, nije bilo primjedbi, a prihvaćena su dva amandmana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti