Sjednica Parlamenta prekinuta: Novi zakon o PIO nije usvojen

13.01.2017. 11:46 / Izvor: Avaz.ba
Sjednica Parlamenta prekinuta: Novi zakon o PIO nije usvojen

Sjednica je prekinuta nakon što se Klub Hrvata nije složio s iznosom općeg boda za izračun penzija od 13,6, koji je predložila Vlada.

Iako se očekivalo da će na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta biti usvojen Prijedlog zakona o PIO/MIO, koji podrazumijeva novi način obračuna penzija po bodovnoj formuli, to se ipak nije desilo.

Sjednica je prekinuta nakon što se Klub Hrvata nije složio s iznosom općeg boda za izračun penzija od 13,6, koji je predložila Vlada. Oni su predlagali iznos boda od 14,31, što iz fiskalnih razloga nije bilo prihvatljivo za Vladu, pa čak ni za, kako nezvanično saznajemo, ministricu finansija FBiH Jelku Milićević (HDZ BiH).

Naredna šansa za usvajanje novog zakona je 26. januar. Dugotrajna i veoma iscrpna rasprava o novom rješenju za PIO sistem vodila se mahom o tome nudi li postojeći zakon ipak više prava od novog.

Upozorenja federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače (SBB), prema kojima je "usvajanje ovog zakona nužno zbog ogromnih problema u penzijskom sistemu te činjenice da je odnos penzionera i radnika sveden na 1:1,1", očito nisu imala efekta.

"Ovaj zakon smatram pravičnim i korektnim, jer ako bismo zadržali sadašnje stanje, imali bismo rušenje penzijskog sistema, što bi bilo tragično za sve penzionere. Ako se ništa ne promijeni, očekujemo veći broj penzionera od radnika", izjavio je za govornicom Parlamenta ministar Drljača.

No, predsjednik Hrvatskog kluba Tomislav Martinović (HDZ BiH) kritizirao je Vladu u cjelini, kazavši da je na telefonskoj sjednici odbila njihovih 17 amandmana, kojima su nastojali popraviti zakon. On je rekao da ima informacije prema kojima bi buduće penzije istim osiguranicima bile niže onih ostvarenih po dosadašnjem zakonu.

Kontrirao mu je šef Kluba Bošnjaka Osman Catić (SDA), kazavši da Prijedlog zakona o PIO treba usvojiti zato što se radi o važnom sistemskom zakonu.

"Bilo je dosta vremena od nacrta do prijedloga zakona da se ovo rješenje popravi, da se reagira. Ravnoteža dostignutih prava upravo jeste vrijednost ovog boda od 13,6", zaključio je Ćatić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti