Wigemark: Milijardu eura za reforme

07.11.2015. 09:33 / Izvor: Fena
Wigemark: Milijardu eura za reforme

Najavljeno je, istovremeno, da će u narednih nekoliko mjeseci BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u EU s kredibilnim izvještajem o provedbi Reformske agende koja je postavljena kao ključni uvjet na tom putu.

Bosna i Hercegovina, konačno se kreće u pravom smjeru i poduzima korake na dobrobit svih njenih građana i naroda i na dobrom je putu da ostvari zacrtanu dinamiku u provedbi Reformske agende koja reflektira novi pristup Evropske unije, ali i riješenost institucija u BiH da se maksimalno angažiraju na implementaciji ključnih reformskih koraka u procesu evropskih integracija.

Poruka je to upućena s jučerašnjeg sastanka šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka s čelnicima izvršne vlasti u BiH predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

Ambasador Wigemark istaknuo je na pres-konferenciji, nakon sastanka, da se Vijeće ministara BiH i entitetske vlade kreću pravim putem, da pružaju podršku jačanju privrede i "po prvi put unazad više godina se ova zemlja približava EU i ostvaruje jedan smisleni napredak u procesu evropskih integracija".

Potcrtao je spremnost Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija da u naredne tri godine osiguraju oko jedne milijarde eura za provedbu predviđenih mjera i još oko 500 miliona eura za investicije, ne uključujući sredstva, odnosno eventualne investicije iz privatnog sektora koje mogu doći kada investitori shvate da ova zemlja kreće nekim novim putem.

Wigemark je pohvalio angažman i uputio čestitke predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, premijeru FBiH Fadilu Novaliću i premijerki RS-a Željki Cvijanović, koji su na sastanku predstavili Zajednički Akcioni plan za Reformsku agendu i najnovije informacije o provedbi zacrtanih prioriteta.

"BiH je konačno krenula da sustiže susjede iz okruženja što će, vjerujem, biti reflektirano u ovogodišnjem izvještaju o napreku za BiH", kazao je.

Wigemark je, istovremeno, konstatirao  da je ostalo još dosta da se uradi na planu vladavine prava, ekonomskom i socijalnom napretku, uključujući borbu protiv korupcije i reformu javne uprave, najavljujući da će do kraja godine biti održan još jedan sastanak na visokom nivou.

Zvizdić, Novalić i Cvijanović izrazili su optimizam u pogledu ostvarivanja utvrđenih ciljeva, te iskazali punu opredjeljenost da se i nadalje maksimalno angažiraju u skladu s utvrđenim prioritetima i nastojanjima sadržanim u Reformskoj agendi, a kako bi se sustigla dinamika zemalja iz regiona, kada se radi o približavanju članstvu u EU.

Najavljeno je, istovremeno, da će u narednih nekoliko mjeseci BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u EU s kredibilnim izvještajem o provedbi Reformske agende koja je postavljena kao ključni uvjet na tom putu.

Zvizdić je kazao da je na sastanku demonstrirana zajednička volja da se odgovori zadacima iz Reformske agende u skladu s vlastitim obavezama i nadležnostima.

"Sasvim smo sigurni da ćemo do kraja godine moći vrlo opravdano kazati da je veliki dio Reformske agende, ili kredibilan dio te agende pretočen u regulatorni okvir, odnosno u zakone, da je počela njihova provedba u praksi i da ta provedba, ako pgledamo osnovne ekonomske parametre BiH, već daje prve očekivane rezultate koji govore o ekonomskom oporavku BiH", poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić je, izrečene ocjene, potkrijepio i konkretnim pokazateljima koji svjedoče o ekonomskom rastu regiona, kao i bruto društvenom proizvodu, rastu industrijske proizvodnje i izvoza, kao  i drugih ekonomskih parametara.

Govoreći o aktivnostima provedenim u FBiH, podsjetio je da je deset aktivnosti/mjera iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende već realizirano, te da je još 12 aktivnosti u završnoj fazi, a da će ih najmanje osam "proći" kroz Parlament do Nove godine, ocijenivši da to podrazumjeva oko 40 posto realiziranih obaveza.

Radi se o, kako je kazao,kratkoročnijim i za privredni rast efektivnijim mjerama, te da predstoje u narednoj godini srednjoročne i dugoročnije mjere, neđu kojima i nastavak reforme javne uprave te mjere koje se tiču unapređenja poslovnog okruženja.

Novalić navodi da će, uz dosadašnji angažman na legislativnom planu, Vlada FBiH do kraja godine biti angažirana na reformi penzionog sistema, te mjerama na planu zapošljavanja, posebno mladih osoba, budući da veliki udio nezaposlenih čine upravo mladi, a u fokusu je i reforma javnih preduzeća i socijalne zaštite što podrazumjeva dugoročniji strateški pristup.

U osvrtu na konkretne rezultate, Novalić je naglasio da je oko 8.000 novouposlenih u posljednjih sedam mjeseci, te da je taj trend propraćen i drugim pozitivnim već spomenutim ekonomskim pokazateljima.

Među prioritetima Vlade FBiH su i Strategija za upravljanje javnim dugom, analiza zdravstvenog sektora i modaliteti izmirenja dugova, te Strategija borbe protiv korupcije 2015-2019., kao i Zakon o bankama, te posebno reforma pravosudnog sistema.    

Zadovoljstvo dosada učinjenim na planu provedbe Reformske agende izrazila je i premijerka RS-a Željka Cvijanović, ocijenivši da prva analiza na tom planu pokazuje da je svaki nivo vlasti predano radio, o čemu, među ostalim, svjedoči i veliki broj zakona koji su prošli parlamentarnu proceduru u sklopu NSRS-a.

Kazala je da se taj angažman nastavlja te da je on orijentiran na kretanje ka EU, ali i na daljnju stabilizaciju prilika u okviru BiH, izražavajući očekivanje da će do kraja godine biti moguće napraviti "pravi izvještaj" o tome šta je bh. potencijal i koliko su vlasti u BiH sposobne da realiziraju ono što su sebi zadale.

Dodala je da je novost u tom smislu to što se prvi put pravi atmosfera pravog timskog rada između svih aktera i na domaćem, ali i inozemnom terenu, pozdravljajući takav pristup uime Vlade RS-a.        

U odgovoru na novinarski upit u vezi s novim aranžamanom s MMF-om, Cvijanović je bila oprezna, navodeći da ne želi prejudicirati razvoj događaja na tom planu, dok je premijer Novalić bio konkretan, podsjećajući da je za taj aranžman neophodno do kraja godine završiti "prethodne mjere", te da bi nakon tehničkih pregovora u januaru, već polovinom februara ta sredstva (MMF-a) mogla biti operativna.

Na upit u vezi s mehanizmom koordinacije u BiH, Wigemark je kazao da je to pitanje za sve vlasti u BiH te da EU nema neki poseban model u tom smislu, ali da je bitno da taj mehanizam bude funkcionalan, te da se u ovoj fazi radi o većinom tehničkim pitanjima.

U vezi s istim pitanjem, Zvizdić je naglasio da će u razmatranju pitanja mehanizma koordinacije u potpunosti biti ispoštovana ustavna struktura BiH, te da nijedna ustavna nadležnost, nijednog nivoa vlasti neće biti derogirana, a niti proširena.

Dodao je da je to temeljno načelo, te da će se nastojati da mehanizam koordinacije bude što efikasniji "po vertikali i po horizontali" da bi mogli brzo usvajati pravnu stečevinu EU, uz napomenu da je ta aktivnost u završnoj fazi.

Sastanku u zgradi Delegacije EU prisustvovali su brojni međunarodni i bh. zvaničnici, uključujući i predstavnike MMF-a, Svjetske banke, EBRD-a, Ambasade SAD-a u BiH i ministre finansija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti