Putovanja i hrana

Alterural ima za cilj prezentirati puno neotkrivenih ljepota u BiH

Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja

23.06.2021 09:46:23 / Izvor: Akta.ba

Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja. Prema službenoj definiciji Evropske Komisije, ruralni turizam je skupni pojam za oblast etno turizma, i predstavlja turizam u svakom ruralnom području i sve turističke aktivnosti koje se provode u tom području.

Ključne karakteristike seoskog turizma su mirno okruženje, odsutnost buke, prirodni okoliš, te komunikacija s lokalnim domaćinima. Osim toga, to je mogućnost kušanja domaće hrane, poljoprivrednih proizvoda i upoznavanje s ruralnim poslovima. Posebne turističke ponude mogu se dodati na ovaj popis, odnosno sve usluge koje se mogu pružiti u ruralnim područjima.

Seoski turizam, posebno u seoskim domaćinstvima se percipira kao potencijal za stvaranje novih aktivnosti. Osim stvaranja komplementarnog tržišta u poljoprivredi, ruralni turizam smatra da se vitalnim mostom za povezivanje seoskih obitelji s ostatkom svijeta.

Uspostavljanje veze između poljoprivrede i turizma može postati presudna uslužna djelatnost za budućnost zemlje i šansa za opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava, kao i jedno od polja razvoja Bosne i Hercegovine.

Dakle, Alterural prati razvoj ruralnog turizma prema sljedeće tri obveze:

  • Doprinijeti boljem životu, pomažući u održavanju snažnog društvenog umrežavanja seoskih obitelji koji žive uglavnom od poljoprivrede, kojima turizam predstavlja dodatni izvor prihoda.
  • Pomoći u izgradnji alternativne budućnosti za selu u BiH
  • Promovirati drugačiju perspektivu bosanskih sela i njihovih stanovnika

Subjekti seoskog turizma su:

Već registrirana obiteljska poljoprivredna domaćinstva.

Obiteljska domaćinstva koji još nisu registrirana kao poljoprivredna domaćinstva, ili pojedinci koji odluče da postanu pružatelji ugostiteljskih usluga.

Udruženje Alterural je otvoreno za suradnju sa svim pojedincima i organizacijama koje već sudjeluju u ruralnom turizmu, a posebno sa onima koji žele raditi u oblasti ruralnog turizma, ali nemaju potrebnu stručnu podršku i promociju.

Na web stranici www.alterural.ba možete pronaći kompletnu ponudu lokalnih proizvoda i usluga, od prirodnih ljepota, gastronomije, pa sve do kulturnog nasljeđa ruralnih područja BiH.

Alterural ima za cilj prezentirati puno neotkrivenih ljepota u BiH, koje predstavljaju ogroman potencijal i bogatstvo, i u proizvodima, kao i uslugama koje se postupno mogu proširiti na turističku sezonu u sva četiri godišnja doba.

Ako neko želi da pobjegne u prirodu i uzme pauzu od radnih dana, Alterural, neprofitna organizacija posvećena razvoju, promociji i profesionalizaciji ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini može ponuditi veliki broj smještajnih kapaciteta na selu, i domaće kvalitetne proizvode.

PODIJELI:

TAGOVI: #ruralni turizam #alterural

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana