al

Poljoprivreda i hemija

Austrotherm - Kontejneri za rasad

15.10.2019 09:41:12 / Izvor: Akta.ba
  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Efikasno održavanje mikro-klime
  • Lak i jednostavan transport
  • Optimalnije okruženje i za korijen biljke
  • Kvalitetniji prinos i rast sadnica

Jedan od novih proizvoda koji je kompanija Austrotherm BH d.o.o. počela proizvoditi od 2019.-e godine, a  koji proširuje asortiman u segmentu proizvoda koji se plasiraju u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, jesu i kontejneri za rasad.

Kontejeri za rasad napravljeni o EPS-a su veoma pogodni za rasad više vrsta biljaka i u praksi se jako često koriste zbog svoje praktičnosti kao i pogodnih karakteristika.

EPS je lak materijal sa vrlo dobrim mehaničkim karakteristikama, ima odlična temoizolaciona svojstva što pogoduje za održavanje optimalne mikro-klime koja odgovara rasadima.

Dizajn kontejnera omogućava ravnomjernu podjelu prostora, tako da svaka sadnica ima pravilan i jednak vegetacijski prostor, što pogoduje da biljke imaju ujednačen rast, te su sadnice dosta ujednačene po kvalitetu i veličini.

Bitno je napomenuti i to da se pri korištenju kontejnera za rasad od EPS-a, korijen biljke nalazi unutar "ćelije", te je samo okruženje zdravije i optimalnije za korijen biljke, pa se prilikom presade na realne vanjske (poljske) uslove, ovakve biljke lakše presađuju na živo tlo, lakše se prilagođavaju novim uslovima, te neprestano i neometano nastavljaju rast, za razliku od rasada kod kojih imamo goli korijen biljke.

Iz tih razloga, sadnice uzgajane na ovaj način, imaju bolji rast, veće prinose, a sami plodovi brže sazrijevaju i dospijevaju ranije za berbu.

Kutije za rasad se rade u tri dimenzije i to:

TIP 40

Dimenzije: 530x310x60 mm

Br. ćelija (rupa): 40

Preporuka sadnica: paradajz, paprika, patlidžan, dinja, cvijeće...

TIP 104

Dimenzije: 523,6x322x60 mm

Br. ćelija: 104

Preporučene sadnice: paprika, kupusnjače, patlidžan, cvijeće...

TIP 160

Dimenzije: 520x322x50 mm

Br. ćelija: 160

Preporučene sadnice: zelena salata, kupusnjače, blitva...

Više informacija na www.austrotherm.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija