al
Gdje jesti u Sarajevu?

Turizam i gastro

Gdje jesti u Sarajevu?

15.03.2016 11:53:38 / Izvor: Akta.ba

Sarajevo je idealno odredište za ljubitelje dobrog zalogaja, a brojna su mjesta gdje možete uživati u gastronomskim specijalitetima, bilo da preferirate domaću ili međunarodnu kuhinju. Bosanska kuhinja  mješavina je orijentalne, mediteranske i centralnoevropske kulinarske tradicije, a za pripremu jela uglavnom se koriste meso i povrće.

Nacionalni specijaliteti

Tradicionalni bosanski “fast food” restorani su aščinice u stilu kafeterija, buregdžinice, gdje se služe pite (jufke punjene raznim sastojcima) i ćevabdžinice, u kojima možete uživati u ćevapčićima i ostalom mesu prženom na grillu.

Ovi restorani mahom su smješteni na Baščaršiji, a mi vam preporučujemo da domaća kuhana jela degustirate u aščinicama Hadžibajrić F. Namika, ASDŽ ili Staklo, pite u Buregdžinici ASDŽ, a ćevapčiće u ćevabdžinicama Mrkva, Petica, Kurto i Kastel.

U Fan Ferhatoviću možete naručiti odlične pileće ćevapčiće i ukusne i svježe salate.

Restorani Aeroplan, Dveri, Sedef, Imidž-T, Kod Keme, Mali Raj Mošćanica i Avlija oduševiti kako prvoklasnim domaćim specijalitetima, tako i prijatnim, autentičnim ambijentom.

Internacionalna kuhinja

Sarajevo ima i odlične međunarodne restorane, gdje možete uživati u ukusnim jelima, ali i izboru veoma kvalitetnih vina. Za brzu i ukusnu italijansku kuhinju odaberite Vapiano, koji je smješten u Alta Shopping Centru, a  italijanske i španske specijalitete potražite u Casa El Gitanu. Sushi San je najbolje mjesto ukoliko želite probati odličan sushi, dok je Mala Kuhinja pravi izbor za Asian fusion kuhinju.

Ljubitelji svježe ribe i morskih plodova uživat će u konobama Luka Sarajevo i Tišina, a prelijep ambijent i pastrmka iz vlastitog ribnjaka razlog su za posjetu restoranu Ribnjak Toplik u Istočnom Sarajevu.

Food Market u Sarajevo City Centru nudi čak šest međunarodnih kuhinja na jednom mjestu, dok je ponuda restorana Casa United bazirana na principu: „jedi koliko možeš“.

Za jela sa roštilja, salate i izvrsne slatke palačinke posjetite Baltazar, a pizzu u - La Canzona, Piccolo Mondo and Terrazza Pizzeria. Pekara Mrvica nudi francuske Macarone i originalni bavarski perec sa puterom. Street Wok Bar Snogu vam nudi wok s rižom ili nudlama, uz piletinu ili govedinu, a za vegetarijance tu je vegi wok.

Odlični restorani su i 4 sobe gospođe Safije, Barhana, West Point, Four Seasons, Druga kuća Lora, Lovac, Druga kuća Faletići, Bon Appetit, Reuff, Nova Bentbaša, Terasa, Rive Gauche, S One, Mostarlić, Prava Priča, Maroko i Zembilj. Ljubitelji piletine mogu naći veliki izbor jela u restoranu iChicken.

Restorani sa sjajnim pogledom ili zanimljivom historijom

Brojni su restorani koji pored odlične kuhinje nude i predivan pogled na panoramu Sarajeva. Mi preporučujemo posjet restoranima Kibe Mahala, Kod Bibana, Park Prinčeva, Đulbašča, Bašča kod Ene i Bijela tabija, koji su smješteni na brdima iznad starog grada. U centru posjetite restoran sa pogledom na sve četiri strane svijeta, smješten na desetom spratu hotela Hecco Deluxe, a u novom dijelu grada, na zadnjem spratu hotela Radon Plaza, smješten je rotirajući restoran Plava Prizma.

U Sarajevu se nalaze i restorani sa bogatom historijom. Restoran Inat Kuća nudi ukusne domaće specijalitete.Ovo je historijski spomenik, sa veoma zanimljivom pričom. Austro-Ugarske vlasti željele su srušiti nekoliko kuća kako bi izgradile Vijećnicu, ali im se suprotstavio stari i prkosni Sarajlija Benderija, koji nije dopuštao da se njegov dom sruši. Nakon dugih pregovora njegova kuća premještena je, kamen po kamen, na drugu stranu Miljacke.

Restoran Morića Han smješten je u prizemlju 500 godina starog karavan-saraja na Baščaršiji, mjestu koje je u osmansko doba služilo za smještaj trgovačkih karavana.

A, restoran Pivnica HS nalazi se u sklopu Sarajevske pivare, koja u kontinuitetu djeluje već 150 godina i bila je prva pivara izgrađena u Osmanskom carstvu. Ne propustite uz obrok probati njihovo pivo, te posjetiti Muzej Sarajevske pivare.

Nakon januarskog predstavljanja četverojezičnog, sveobuhvatnog, besplatnog vodiča Destination Sarajevo, Sarajevo Navigator kao destinacijska marketing organizacija, predstavila je javnosti i novi digitalni medij - aplikacije za mobilne uređaje.

Sarajevo Navigator besplatne aplikacije za Android mobilne telefone, iPhone i iPad, dostupne su putem Google Playa-a i App Store-a. Aplikacije su kreirane za dva najzastupljenija operativna sistema za mobilne uređaje, Android i iOS. Dostupne na lokalnom i na engleskom jeziku, aplikacije će turistima, ali i građanima Sarajeva, olakšati snalaženje i približiti ponudu destinacije Sarajevo. Uz pomoć aplikacija vrlo je lako pronaći interesantnu lokaciju ili događaj, a ako ne poznajete Sarajevo dovoljno je odabrati neku od preporučenih tematskih tura i krenuti sa istraživanjem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro