al
Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na budžet i vaše potrebe?

Tehno kutak

Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na budžet i vaše potrebe?

07.10.2019 09:18:50 / Izvor: Akta.ba

Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na budžet i vaše potrebe? Ovo je svakako jedno od najtežih pitanja ali UNI - EXPERT d.o.o. Sarajevo će vam na jednom mjestu ponuditi najbolje laptope za posao, školu, svakodnevne obaveze, gaming i još mnogo toga.

Da biste izbjegli grešku pri kupovini prenosnog računara obratite pažnju na par smjernica u nastavku teksta.

Najveća greška koju možete napraviti je kupiti laptop koji neće pratiti vaše potrebe. Ako vam zbog posla ili iz hobija treba photoshop ili ćete se baviti video editiranjem, sigurno nećete izabrati osnovne i ulazne modele. Ali isto tako, ako planirate samo surfati, pogledati koji film i slično, nećete morati kupiti laptop od par hiljada KM.

Osnovni modeli su baš ono što im i ime kaže, osnovni. Zaboravite na neki žešći multitasking, brzinu otvaranja stranica, podizanja programa, korištenje naprednijih programa i igrica. Ne brinite i dalje ćete moći surfati, gledati filmove i serije, slati mailove, plaćati račune i obavljati sve one osnovne zadatke. Ali bilo kakvi zahtjevniji zadaci neće proći ili će obavljanje istih biti usporeno.

Ako ste već odlučili izdvojiti nešto više novca za novi uređaj, postoje i alternative koje bi vam mogle bolje pristajati. Tu su svakako hibridi ili 2-u-1 prijenosna računala kao i noviji tableti. Jedina prednost laptopa u ovom pogledu je veliki ekran i veći tvrdi disk pa ako su vam to najvažnije karakteristike, nemate što pretjerano razmišljati. Međutim, ako vam to nije najvažnije, možete dobiti čak i moćnije strojeve, ljepšeg dizajna, u potpunosti prenosive, a za istu sumu novca.

Stalno ste na laptopu, nosite ga na posao, s posla, na fakultet, u školu, koristite ga i vani i doma? Najbolji izbor za vas je ultrabook. Ultrabook je tanak i lagan laptop koji se bazira na brzini i premium izgledu, a najčešće ima 13-inčni ekran. Može se naći i drugih veličina ekrana, ali poanta ultrabooka i je u toj prenosivosti i lakoći.

I ptice na grani znaju da je u gamingu desktop kralj. Međutim, postoje situacije u kojima desktop teško možete vući sa sobom. Primjerice, svakoga tjedna putujete u drugo mjesto, ali ne želite se ograničiti na igranje samo preko vikenda.Istovremeno ćete imati laptop za gaming, ali i za fakultetske ili poslovne obveze. Iako ima moćne specifikacije, gaming laptop nemojte kupovati ako ne mislite igrati igre. Zvuči logično, ali neki ljudi ipak preskaču taj savjet. U suprotnom će vaša baterija zaista patiti, a i vi ćete patiti skupa s njom, kada shvatite koliko se brzo troši.

 

Uglavnom, u slučaju da ste se odlučili za kupovinu prijenosnog računala, odredili koji budžet planirate utrošiti,  najbolja opcija je da posjetite UNI - EXPERT web stranicu www.ue.ba. Na jednom mjestu ćete sigurno naći sve što vam je potrebno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tehno kutak