al
Razumijevanje svjetlosnih zona u kupatilu

Nekretnine i enterijer

Razumijevanje svjetlosnih zona u kupatilu

23.09.2020 08:52:16 / Izvor: Akta.ba

Osvjetljenje za primjenu u kupatilu mora da bude ne samo u funkciji estetike, već zbog posebnih okolnosti, prskanja vodom i puno vlage u vazduhu, mora da se pridržava IEE (eng. – Institut inženjera elektrotehnike i elektronike) Pravilnika o ožičenju. Propisi identifikuju „zone“ unutar kupatila za koje se smatra da su ugrožene zbog prodora vode i savjetuje koji tip električnog uređaja može da se instalira u svakoj zoni.

Kupatilska područja su podeljena u zone 1 i 2, a na ilustraciji se daje primjer tih zonskih područja.

  • Za zonu 1 - preporučuje se rasvjeta sa zaštitom od minumum IP 65 (zaštita od mlaza vode pod bilo kojim uglom).
  • Zona 2 - bi bila poželjna da ima minimalnu zaštitu od IP 63 (zaštita od raspršene vode).
  • U zonu 0 koja spada u spoljnu zonu ulaze sva područja koja nisu u zonama 1 i 2 i gdje se najvjerovatnije neće koristiti mlaz vode. U ovoj zoni nema posebnih zahtjeva, ali se predlaže da se uzme u obzir svjetlost sa rejtingom od najmanje IP 20+. Ako postoji vjerovatnoća da će se koristiti mlazevi vode u svrhu čišćenja onda bi bilo poželjno da se koristi rasvjetno tijelo sa oznakom najmanje IP 64. 

Kupka ne može biti kompletna i višenamjenska bez prisutnosti rasvjetnih uređaja u njemu. Budući da se radi o prostoriji s vlastitom posebnom mikroklimom, prije organiziranja svjetla u kupaonici, vrijedi proučiti neka pravila, a ne samo ona dizajna.

Zato je Teslaluks tu da vam pomogne. Potražite ih ovdje.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer