al
URBAS energetski sistemi: inteligentno korištenje goriva iz biomase

Industrija i energetika

URBAS energetski sistemi: inteligentno korištenje goriva iz biomase

09.08.2019 09:29:11 / Izvor: Akta.ba

URBAS već više od 30 godina dizajnira, gradi i uvodi nove energetske sisteme  za inteligentno korištenje goriva iz biomase, nastojeći postići maksimalnu održivost kroz ekonomske i ekološke ciljeve. Sistemi su posebno dizajnirani da se iz pilana, tvornica za obradu drveta i općeg stanjivanja šume izvlače energije iz čak i najviše mokrih i najgorih drvnih goriva. Stalne inovacije i istraživanje na ovom polju omogućuju im da optimiziraju svaku pojedinu biljku kako bi najbolje ispunio njene utvrđene potrebe.

URBAS istraživački centar je inovacioni pokretač za efikasniji daljni razvoj ekonomske i ekološke efikasnosti najmodernijih energetskih postrojenja. Veliki broj kvalifikovanih suradnika odgovorni su na dvije proizvodne lokacije za cijeli procesni lanac projekta: planiranje, izgradnja, montaža, održavanje.

Širom Evrope do sada je realizovano preko 1.000 postrojenja, kapaciteta od 1 do 100 MW. URBAS Energietechnik je završio realizaciju projekta toplifikacije bosansko-hercegovačkog grada i to izgradnjom toplane na biomasu po sistemu ključ u ruke, koja pored toplote proizvodi i električnu energiju iż drvnog otpada.

Ovo postrojenje je najmodernije postrojenje za dobijanje toplote iz biomase u Bosnie i Hercegovini i predstavlja smjernicu za energetsku budućnost zemlje: obnovljivi lokalni resursi osiguravaju snadbijevanje energiom i zamjenuju uvozna fosilna goriva. Tako se nanovo definišu ekonomski i ekološki standardi.

"Realizacija sistema za održivu upotrebu biogenih goriva prema ekonomskim i ekološkim kriterijima" to je nadležnost URBAS-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika