Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 03.07.2019. 09:48

Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava Tekućih transfera za 2019. godinu za projekte: Izgradnja poduzetničkih zona i Pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva

Izvor: Akta.ba, 03.07.2019.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavljuje Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava u 2019. godini za projekte: Izgradnja poduzetničkih zona i Pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva.

 

Na osnovu tačke IV. Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava Tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta („Službene novine Federacije BiH", broj 29/19) i člana 5. Pravilnika o postupcima u provođenju programa razvoja male privrede („Službene novine Federacije BiH", br: 50/13, 55/13 i 86/13), Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisuje

 

JAVNI KONKURS

ZA ODABIR KORISNIKA GRANT SREDSTAVA TEKUĆIH TRANSFERA ZA 2019.GODINU

 

I. PREDMET JAVNOG KONKURSA

Predmet Javnog konkursa je prikupljanje prijava za odabir korisnika grant sredstava Tekućih transfera, utvrđenih u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta (u daljem tekstu: Ministarstvo) („Službene novine Federacije BiH", broj 11/19.)

 

II. NAZIV PROJEKTA, SVRHA PROJEKTA KRITERIJI I PRAVO SUDJELOVANJA

Grant sredstva će se dodjeljivati po sljedećim projektima:

 

PROJEKT BR. 1: IZGRADNJA PODUZETNIČKIH ZONA

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 4.500.000 KM

Svrha projekta:

Izgradnja nove i unapređenje postojeće komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama Federacije Bosne i Hercegovine tamo gdje ista predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unapređenje usluga za upravljanje razvojem poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Kvaliteta projekta; izvori - način finansiranja; broj aktivnih korisnika zone; broj zaposlenih u zoni; trend privlačenja investitora u posljednje tri godine; stepen aktivne iskorištenosti zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); poticaji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljem tekstu: Ministarstvo) u zadnjih pet (5) godina.

Pravo sudjelovanja:

Općine i gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

PROJEKT BR. 2: PRUŽANJE MENTORING USLUGA ZA SUBJEKTE MALE PRIVREDE

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 50.000 KM

Svrha projekta:

Podržavanje nesmetanog razvoja ili opstanka na tržištu i smanjenje broja neuspješnih subjekata male privrede u Federaciji BiH. Provođenje projekta će se vršiti kroz mentorske usluge subjektima male privrede koji se nalaze u presudnom trenutku svoga poslovanja, a pružat će ih stručne osobe - mentori, kroz određeni broj sati koje će provoditi u izravnom kontaktu s menadžmentom poslovnog subjekta.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji Ministarstva za subjekte male privrede - korisnike mentoring usluga.

 

Pravo sudjelovanja:

Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registrovanu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

 

III. SADRŽAJ PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE U JAVNOM KONKURSU

Podnosioci prijava pripremaju prijave u skladu sa Smjernicama za podnosioce prijava po pojedinom projektu.

Korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog javnog konkursa nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava Ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja u ovom javnom konkursu.

Smjernice za podnosioce prijava i sva potrebna dokumentacija po pojedinom projektu mogu se preuzeti na internet stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba

 

IV. EVALUACUAI ODABIR KORISNIKA

Evaluacija i odabir korisnika će se vršiti u skladu sa kriterijima i procedurom utvrđenim Smjernicama za podnosioce prijava.

Nakon obrade prispjelih prijava Ministarstvo će objaviti rezultate Javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH" i na internet stranici Ministarstva.

 

V. NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE

Prijave sa odgovarajućom dokumentacijom iz poglavlja III, šalju se preporučeno poštom u zapečaćenim kovertama na adresu:

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta

dr. Ante Starčevića b.b. (Hotel „Ero") 88000 Mostar, 

sa naznakom:

 

Ne otvarati-po Javnom konkursu za Projekt broj_____

(obavezno naznačiti broj ili naziv projekta)

 

Na poleđini koverte obavezno navesti:

- naziv-ime podnosioca prijave;

- adresu i kontakt telefon;

- ovjeriti pečatom podnosioca prijave.

 

Prijave se dostavljaju zaključno sa 30.08.2019. godine (petak), odnosno prihvatit će se prijave koje imaju poštanski pečat najkasnije sa navedenim datumom.

 

Prijave će biti odbačene i neće biti predmet daljeg razmatranja ako:

- su neblagovremene,

- nemaju sve sadržajne elemente,

- ne ispunjavaju uslove ovog javnog konkursa,

- na koverti nije naznačen broj ili naziv projekta na koji se prijavljuje

- sadržaj prijave ne odgovara broju ili nazivu projekta naznačenom na koverti

U postupku ovog javnog konkursa Ministarstvo ne snosi nikakve troškove sudionicima u konkursu, te zadržava pravo da u.slučaju opravdanosti poništi ovaj javni konkurs. Prispjela dokumentacija se neće vraćati.

 

VI. OSTALE ODREDBE

Sa podnosiocima prihvaćenih prijava Ministarstvo zaključuje ugovore, kojima će se definisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana, a posebno način i dinamika korištenja dodijeljenih finansijskih sredstava, te nadzor nad utroškom istih.

Podnosioci prijava čije se prijave odbace, mogu uložiti prigovor Ministarstvu u roku od osam dana od dana objave rezultata Javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH", radi provjere činjenica i objektivnosti ocjene ponude.

Sve dodatne informacije vezane za ovaj javni konkurs mogu se dobiti isključivo putem elektronske pošte, najkasnije 7 dana prije isteka roka za podnošenje prijava, na internet adresi: grant2019@fmrpo.gov.ba.

 

PRILOG:

 

IZGRADNJA PODUZETNIČKIH ZONA - 2019

Smjernice za podnositelje projektnih prijedloga

Obrazac projektnog prijedloga

Prilog I - Plan aktivnosti

Prilog II - Budžet projekta

Prilog III - Logistički okvir

Prilog IV - Administrativni i financijski podaci

Prilog V - Pismo namjere

Prilog VI - Popis aktivnih gospodarskih subjekata u poduzetničkoj zoni

Prilog XIII - Ugovor- zone

Prilog XIV - Obrazac tehničkog i financijskog izvješća

 

PRUŽANJE MENTORING USLUGA ZA SUBJEKTE MALOG GOSPODARSTVA

Smjernice za podnositelje projektnih prijedloga 

Zahtjev za uključivanje u projekt

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka I-2

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama I-3

Izjava o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima I-4

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: