Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 21.03.2022. 08:49

Javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja teško upošljivih kategorija nezaposlenih osoba

Izvor: Akta.ba, 21.03.2022.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo

SARAJEVO

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2022. godini broj: 02-04-10691-41.1/22, utvrđen Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo broj:02-04-10691-41/22 od 17.03.2022.godine, o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIM OSOBAMA

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SUFINANSIRANJA ZAPOŠLJAVANJA TEŠKO UPOŠLJIVIH KATEGORIJA NEZAPOSLENIH OSOBA

 

I

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2022. godini, Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, da preuzmu svoj Vaučer za posao i pronađu poslodavca sa područja Kantona Sarajevo koji će ih zaposliti.

Cilj Programa sufinansiranja zapošljavanja teško upošljivih kategorija nezaposlenih osoba (u daljem tekstu: Program) je kraće trajanje nezaposlenosti i obezbjeđenje kvalifikacione strukture radne snage.

II

Planirana sredstva za ove namjene iznose 2.926.800,00 KM, a cilj je zapošljavanje 271 teško upošljive nezaposlene osobe sa evidencije nezaposlenih Kantona Sarajevo.

Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 900,00 KM, po novouposlenoj osobi iz ciljne skupine, za cijelu ili dio isplate bruto plaće. Svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca.

U Programu pravo učešće imaju nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo sljedećeg statusa: osobe sa invaliditetom, kao i radno sposobne osobe sa lakom i umjerenom retardacijom (dokaz – posljednji nalaz, mišljenje i ocjena instituta za medicinsko vještačenje ili druga relevantna dokumentacija izdata od strane nadležnog organa kojom se dokazuje da se radi o osobama sa invaliditetom, te akt izdat od strane nadležnog organa iz kojeg je vidljivo da se radi o osobama sa lahkom i umjerenom retardacijom), djeca i supružnici osoba sa invaliditetom od 60% i više (dokaz o srodstvu sa osobom sa invaliditetom od 60% i više i posljednji nalaz, mišljenje i ocjena instituta za medicinsko vještačenje ili druga relevantna dokumentacija izdata od strane nadležnog organa kojom se dokazuje da se radi o osobi sa invaliditetom 60% i

više), članovi domaćinstva u kojem ni jedan član nije zaposlen (dokaz – uvjerenje općine i uvjerenje biroa za zapošljavanje za svakog člana domaćinstva), Romi (dokaz – ovjerena izjava o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini), samohrani roditelji, staratelji i hranitelji i njihova djeca (dokaz – uvjerenje/akt centra za socijalni rad ili drugi relevantni akti izdati od strane nadležnih organa kojim se dokazuje predmetni status), roditelji djeteta sa posebnim potrebama i roditelji teško bolesne djece (dokaz o srodstvu sa djetetom sa posebnim potrebama/teško bolesnim djetetom i uvjerenje/akt centra za socijalni rad ili drugi relevantni akti izdati od strane nadležnih organa kojima se dokazuje da se radi o djetetu sa posebnim potrebama/teško bolesnom djetetu), žrtve nasilja, žrtve nasilja u porodici i djeca žrtava nasilja (dokaz – uvjerenje/akti centra za socijalni rad, MUP-a, suda, sigurne kuće ili drugi relevantni akti izdati od strane nadležnih organa kojima se dokazuje predmetni status, dokaz o srodstvu sa žrtvom nasilja za djecu žrtve nasilja), liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama (dokaz – uvjerenje/akt specijalizirane medicinske ustanove, uvjerenje/akt komune), bivši štićenici domova za nezbrinutu djecu (dokaz – uvjerenje doma za nezbrinutu djecu, uvjerenje centra za socijalni rad) i korisnici javnih kuhinja (dokaz – uvjerenje centra za socijalni rad ili ovjerena fotokopija kartice za topli obrok).

III

Nezaposlene osobe iz ciljne skupine, dužne su u Službi preuzeti Vaučer za posao i pronaći poslodavca koji će ih zaposliti i kojem predaju Vaučer za posao na dalje postupanje.

Poslodavci koji žele učestvovati u Programu dužni su:

1. podnijeti aplikaciju u roku predviđenom u javnom pozivu,

2. uz aplikaciju priložiti: rješenje o registraciji u Kantonu Sarajevo, uvjerenje o poreskoj

registraciji sa identifikacionim brojem, uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starije od 60 dana od dana prijave na javni poziv sa listingom o trenutnom broju zaposlenih (izdat od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine), uvjerenje o izmirenim obavezama poreza na dodatnu vrijednost ukoliko je podnosilac aplikacije PDV obveznik ne starije od 60 dana od dana prijave ne javni poziv (izdat od strane Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine), a ako podnosilac aplikacije nije PDV obveznik, dostavlja izjavu ovjerenu kod nadležnog općinskog organa ili notara da nije PDV obveznik i potvrdu banke ili ugovor o otvorenom glavnom računu poslodavca (ako je poslodavac budžetski korsnik šifra budžetskog korisnika), Vaučer/e za posao popunjen od strane nezaposlene osobe/a i poslodavca i dokaz o statusu sufinansirane osobe iz predhodnog člana, sve u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji.

Poslodavci koji imaju registrovanu jednu ili više podružnica na području Kantona Sarajevo mogu učestvovati u Programu samo putem glavnog društva registrovanog na području Kantona Sarajevo ili putem jedne podružnice registrovane na području Kantona Sarajevo.

U Programu ne mogu učestvovati:

1. Poslodavci koji redovno ne izmiruju obaveze uplate javnih prihoda, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i/ili Upravom za indirektno oporezivanje o uplati duga na rate u kom slučaju je poslodavac dužan dostaviti potvrdu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i/ili Uprave za indirektno oporezivanje ili uvjerenje da poslodavac vrši uplate po potpisanom ugovoru,

2. Poslodavci koji nemaju radnika prijavljenih na penzijsko – invalidsko osiguranje.

IV

Poslodavci korisnici ovog programa dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, uvećan za broj sufinansiranih osoba, osim u slučajevima odlazaka u penziju postojećih radnika i raskida ugovora o radu na zahtjev radnika, a do okončanja ugovora o sufinansiranju.

Odredbe iz predhodnog stava ne odnose se na poslodavce iz javnog sektora.

V

Javni poziv za Program ostaje otvoren do utroška sredstava, a najduže 6 mjeseci od dana objave uz mogućnost prekida i prije isteka 6 mjeseci, a odobravanje aplikacija po Programu vršit će se prema vremenu i redosljedu zaprimanja na protokolu Službe.

Služba će sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom, zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana u skladu sa Programom.

Rok za realizaciju Programa je 18 mjeseci od dana potpisivanja pojedinačnih ugovora, uključujući i eventualne anekse ugovora.

VI

Obrasci za podnošenje Aplikacija mogu se dobiti u Službi u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, ulica Đoke Mazalića 3, kancelarija br.15/I ili preuzeti sa web stranice Službe www.szks.ba.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

VII

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

VIII

Aplikacije sa potrebnom dokumentacijom, podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, ulica Đoke Mazalića broj 3, u zatvorenoj koverti sa napomenom: „Za Program sufinansiranja zapošljavanja teško upošljivih kategorija nezaposlenih osoba“.

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-108.  

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENTE:


PODIJELI: