Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 08.05.2018. 09:44

Javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života

Izvor: Akta.ba, 08.05.2018.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje

Kantona Sarajevo” - Sarajevo

S A R A J E V O

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, broj: 02-05-20048-9.1/18 od 23.04.2018. godine, o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIM OSOBAMA

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SUFINANSIRANJA

SAMOZAPOŠLJAVANJA OSOBA DO 35 GODINA ŽIVOTA

 

I             

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva nezaposlene osobe do 35 godina života da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života (u daljem tekstu: Program samozapošljavanja).

 

Cilj Programa samozapošljavanja je kraće trajanje nezaposlenosti mladih osoba i stimulisanje njihovog samozapošljavanja.

 

Pravo učešća u Programu samozapošljavanja imaju mlade osobe koje u momentu objave javnog poziva za ovaj program imaju do 35 godina života, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću u Kantonu Sarajevo i koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

II            

Planirana sredstva za ove namjene iznose 1.350.000,00 KM, a cilj je samozapošljavanje 150 nezaposlenih osoba iz ciljne skupine.

Služba će nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom sufinansiranja samozapošljavanja i registruju samostalnu djelatnost, te izvrše prijavu na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o radu Kantona Sarajevo, na ime troškova registracije i početnog kapitala, doznačiti sredstva u iznosu od 1.800,00 KM, te mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600,00 KM za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

 

Programom se neće sufinansirati osnivanje udruženja i fondacija kao ni aplikacije osoba koje su već koristile sredstva za ove namjene od strane Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

III           

Nezaposlene osobe koje žele učestvovati u Programu samozapošljavanja dužne su podnijeti:

• aplikaciju na propisanom obrascu sa navedenim osnovnim elementima samozapošlj avanj a,

• izjavu ovjerenu kod općinskog organa ili notara, a koja je sastavni dio aplikacije,

 • obaveznu formu poslovnog projekta, propisanu od strane Službe. 

 

IV

Prilikom dodjele sredstava, prednost će imati aplikanti koji su duže na evidenciji nezaposlenih, aplikanti koji će registrovati proizvodnu, turističku ili djelatnost iz IT sektora, aplikanti koji će registrovati društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), aplikanti čija ocjena poslovnog projekta bude ocjenjena kao odlična, te aplikanti koji su već pohađali obuku iz preduzetništva.

 

Kod istog broja bodova,prednost se daje aplikantu koji je duže vrijeme na evidenciji nezaposlenih.

Sve nezaposlene osobe kojima budu odobrena sredstva za samozapošljavanje iz oblasti poduzetništva, dužne su pohađati radionicu „Obuka za poduzetništvo" koju organizuje i provodi Služba, a što će se regulisati ugovorom.

 

V            

Obrasci za podnošenje Zahtjeva i obavezna forma poslovnog projekta mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija 15/I, ili preuzeti na web stranici Službe www.szks.ba.

 

VI          

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

 

VII         

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

 

VIII        

Služba će, sa nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom samozapošljavanja, zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

 

IX           

Zahtjevi sa potrebnom dokumentacijom podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo, Ulica Đoke Mazalića broj 3, sa napomenom: «Za Program sufinansiranja samozapošljavanja».

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-100.

 

 

JAVNI POZIV nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života zajedno sa aplikacijom za prijavu, možete preuzeti OVDJE. 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: