Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 08.05.2018. 09:48

Javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Trgovac pojedinac

Izvor: Akta.ba, 08.05.2018.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje

Kantona Sarajevo” - Sarajevo

S A R A J E V O

 

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, broj: 02-05-20048-9.1/18 od 23.04.2018. godine, o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIM OSOBAMA

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SUFINANSIRANJA

SAMOZAPOŠLJAVANJA „TRGOVAC POJEDINAC

 

I             

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva nezaposlene osobe da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja „Trgovac pojedinac" (u daljem tekstu: Program „Trgovac pojedinac").

 

Program „Trgovac pojedinac" realizuje se samozapošljavanjem nezaposlenih osoba, odnosno dobivanjem odobrenja za obavljanje trgovine na malo ličnim radom izvan prodavnice kao trgovac pojedinac ili dobivanjem odobrenje za obavljanje poljoprivredne djelatnosti ili obrta sa plasmanom vlastitih proizvoda na tržnici ili pijaci.

 

Cilj Programa „Trgovac pojedinac" je stimulisanje samozapošljavanja nezaposlenih osoba.

 

Pravo učešća u Programu „Trgovac pojedinac" imaju nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objave javnog poziva, a koje imaju najmanje završenu osnovnu školu.

 

II            

Planirana sredstva za ove namjene iznose 600.000,00 KM, a cilj je samozapošljavanje 250 nezaposlenih osoba iz ciljne skupine.

 

Služba će nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom „Trgovac pojedinac" i registruju djelatnost iz stava (2) člana I, mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 200,00 KM, za uplatu dijela zakonom propisanih poreza i doprinosa.

 

U Programu „Trgovac pojedinac" ne mogu učestvovati osobe koje su već ostvarile finansijski poticaj za ove namjene i koje su u prethodne tri godine koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

III           

Zainteresovane nezaposlene osobe koje žele učestvovati u Programu „Trgovac pojedinac" u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji, dužne su podnijeti:

• aplikaciju na propisanom obrascu sa jasno navedenom vrstom robe sa kojom će obavljati trgovina na malo, 

• izjavu ovjerenu kod općinskog organa ili notara da već nisu ostvarile finansijski poticaj za ove namjene, te da u prethodne tri godine nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje, a koja je sastavni dio aplikacije,

• ugovor ili predugovor sa organizatorom tržnice/pijace ili dozvolu za postavljanje prodajnog mjesta na javnoj površini,

• dokaz da pripadaju kategoriji koja ima prednost za učešće u ovom programu.

 

IV          

U Programu „Trgovac pojedinac" prednost za učešće imaju osobe: demobilisani borci i njihove porodice, šehidske porodice i porodice poginulih boraca, RVI, djeca RVI koji imaju 100 % procenat invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, te najugroženije kategorije nezaposlenih lica korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite i to: roditelji djece sa invaliditetom od najmanje 80 % invaliditeta, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, lica sa invaliditetom, samohrani roditelji, korisnici javnih kuhinja, kao i osobe sa statusom člana domaćinstva u kome ni jedan član nije zaposlen i nezaposlene osobe iz savjetodavnog procesa, a koje imaju individualni plan zapošljavanja sačinjen od strane savjetodavca u birou, te osobe koje su duže na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo. Kod istog broja bodova,prednost se daje aplikantu koji je prije podnio aplikaciju za učešće u Programu „Trgovac pojedinac".

Sve nezaposlene osobe kojima budu odobrena sredstva za samozapošljavanje iz oblasti poduzetništva, dužne su pohađati radionicu „Obuka za poduzetništvo" koju organizuje i provodi Služba, a što će se regulisati ugovorom.

 

V            

Obrasci za podnošenje Zahtjeva mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija 15/I, ili preuzeti na web stranici Službe www.szks.ba.

 

VI          

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

 

VII         

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

 

VIII        

Služba će, sa nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom „Trgovac pojedinac", zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

 

IX

Zahtjevi sa potrebnom dokumentacijom podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo, Ulica Đoke Mazalića broj 3, sa napomenom: «Za Program sufinansiranja samozapošljavanja „Trgovac pojedinac"».

 

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-100.

 

JAVNI POZIV nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja "Trgovac pojedinac" zajedno sa aplikacijom za prijavu, možete preuzeti OVDJE. 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: