Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 08.05.2018. 09:25

Javni poziv poslodavcima sa većinskim privatnim vlasništvom da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme​

Izvor: Akta.ba, 08.05.2018.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje

Kantona Sarajevo" - Sarajevo

S A R A J E V O

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, broj: 02-05-20048-9.1/18 od 23.04.2018. godine, o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV POSLODAVCIMA SA VEĆINSKIM PRIVATNIM VLASNIŠTVOM

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SUFINANSIRANJA

ZAPOŠLJAVANJA PRIPRAVNIKA VSS, VŠS, SSS I KV STRUČNE SPREME

 

I             

U cilju realizacije Pograma mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva poslodavce sa većinskim privatnim vlasništvom sa područja Kantona Sarajevo da prijave potrebu za zapošljavanjem pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objave javnog poziva i dalje sve do potpisivanja ugovora o radu sa poslodavcem kojem su odobrena sredstva po Programu.

Cilj Programa zapošljavanja pripravnika je kraće trajanje nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva.

U Programu zapošljavanja pripravnika prednost za učešće imaju nezaposlene osobe: djeca demobilisanih boraca, šehidske porodice i porodice poginulih boraca, RVI, djeca RVI koji imaju 100 % procenat invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, osobe koje su na evidenciji nezaposlenih najmanje 24 mjeseca prije objave javnog poziva, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, lica sa invaliditetom, djeca samohranih roditelja, korisnici javnih kuhinja, djeca sa statusom člana domaćinstva u kome ni jedan član nije zaposlen i nezaposlene osobe iz savjetodavnog procesa, a koje imaju individualni plan zapošljavanja sačinjen od strane savjetodavca u birou.

 

II            

Planirana sredstva za ove namjene iznose 408.000,00 KM, a cilj je zapošljavanje 80 pripravnika i to: 40 VSS i VŠS i 40 SSS i KV stručne spreme.

 

Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika i potpišu Ugovor o radu sa pripravnikom u skladu sa Zakonom o radu, u trajanju od 12 mjeseci (za VSS i VŠS) i 6 mjeseci (za SSS i KV stručnu spremu), refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600,00 KM za VSS i VŠS i 500,00 KM za SSS i KV stručnu spremu po novouposlenom pripravniku. Navedena sredstva namjenjena su za isplatu minimalne neto plaće u iznosu do 600,00 KM za VSS i VŠS i 500,00 KM za SSS i KV stručnu spremu, po pripravniku. Uplata zakonom propisanih poreza i doprinosa za navedenu minimalnu neto plaću i svi drugi troškovi padaju na teret poslodavca.

 

Iznimno od prethodnog stava, pripravnici medicinske struke VSS i VŠS po ovom programu zapošljavaju se na period od 6 mjeseci i pripadaju im ista prava kao pripravnicima iz prethodnog stava. 

 

III
Poslodavci koji žele učestvovati u Programu zapošljavanja pripravnika dužni su:

1. podnijeti aplikaciju u roku predviđenom u javnom pozivu (aplikacija se može preuzeti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja u ulici Đoke Mazalića 3, kancelarija br.15/I ili sa web stranice www.szks.ba),

2. uz aplikaciju priložiti: rješenje o registraciji u Kantonu Sarajevo, uvjerenje o poreskoj registraciji sa identifikacionim brojem, uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starije od 30 dana od dana objave javnog poziva sa listingom o trenutnom broju zaposlenih (izdat od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine), uvjerenje o izmirenim obavezama poreza na dodatnu vrijednost ukoliko je podnosilac aplikacije PDV obveznik (izdat od strane Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine) i broj računa u banci, sve u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji,

3. dostaviti izjavu o namjenskom korištenju kreditnih i/ili grant sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe i ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, ovjerenu kod općinskog organa uprave ili notara.

 

IV          

U ovom Programu ne mogu učestvovati:

1. poslodavci koji redovno ne izmiruju obaveze uplate javnih prihoda, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Upravom za indirektno oporezivanje o uplati duga na rate u kom slučaju je poslodavac dužan dostaviti potvrdu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i/ili Uprave za indirektno oporezivanje ili uvjerenje da poslodavac vrši uplate po potpisanom ugovoru,

2. poslodavci koji nemaju radnika prijavljenih na penzijsko - invalidsko osiguranje,

3. poslodavci koji koriste kreditna i/ili grant sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe i ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, a ne izvršavaju uredno ugovorene obaveze,

4. poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu u prethodne tri godine, a nisu zadržali bar 50% sufinansiranih osoba u stalnom radnom odnosu po okončanju perioda sufinansiranja.

 

V            

Poslodavci korisnici Programa zapošljavanja pripravnika dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, uvećan za broj sufinansiranih osoba, osim u slučajevima odlazaka u penziju postojećih radnika, a do okončanja ugovora o sufinansiranju.

 

VI          

Prednost za učešće u ovom programu imat će poslodavci koji se bave proizvodnom i turističkom djelatnosti, poslodavci koji trenutno imaju zaposlen veći broj radnika, poslodavci koji budu potraživali pripravnike suficitarnih zanimanja, poslodavci kod kojih je došlo do povećanja broja zaposlenih u odnosu na prethodni program sufinansiranja zapošljavanja koji su koristili kao i poslodavci koji trenutno nisu korisnici programa sufinansiranja zapošljavanja i poslodavci čiji je prosjek neto plaće veći od prosjeka neto plaće u Kantonu Sarajevo, isplaćene u posljednja tri mjeseca, što se dokazuje specifikacijom plaća za zadnja tri mjeseca, ovjerenom od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. 

U slučaju da nakon vrednovanja aplikacija, dva ili više poslodavaca imaju jednak broj bodova, prednost ima poslodavac sa većim brojem zaposlenih, a ako imaju jednak broj zaposlenih onda prednost ima poslodavac koji zapošljava pripravnike suficitarnih zanimanja, a ako zapošljavaju suficitarna zanimanja, onda prednost ima poslodavac iz proizvodne i turističke djelatnosti, odnosno ako dva ili više poslodavaca i dalje imaju isti broj bodova, prednost se daje poslodavcu koji je prije podnio aplikaciju za učešće u programu iz ovog člana.

 

VII         

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja. Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

 

VIII        

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

 

IX           

Služba će sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom, zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

 

Rok za realizaciju Programa zapošljavanja pripravnika je 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa poslodavcem uključujući i eventualne anekse ugovora.

 

X            

Aplikacije sa potrebnom dokumentacijom, podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, ulica Đoke Mazalića broj 3, sa napomenom: „Za Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika kod poslodavaca sa većinskim privatnim vlasništvom".

 

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-100.

 

JAVNI POZIV poslodavcima sa većinskim privatnim vlasništvom da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS i KV stručne spremezajedno sa aplikacijom za prijavu, možete preuzeti OVDJE. 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: