Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 03.07.2021. 08:56

Javni poziv za dostavljanje prijava po osnovu Programa: Poticaj za unaprjeđenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije

Izvor: Akta.ba, 02.07.2021.

Bosna i Hercegovina    

Federacija Bosne i Неregovine               

KANTON SARAJEVO

Ministarstvo privrede

 

Broj: 07-05-11-26760/21

Sarajevo, 02.07.2021. godine

 

Na osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 29/15), Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 5/21), tačke II podtačka 1.2. redni broj 6. Odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućih i kapitalnih transfera Ministarstva privrede Kantona Sarajevo utvrđenih Budžetom Kantona Sarajevo za 2021. godinu ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 8/21), Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava "Poticaj razvoju male privrede" za 2021. godinu, broj: 07-05-15¬26230/21 od 28.06.2021. godine, a u skladu sa članom 3. stav (4) Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 20/21), Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavljuje

 

 

JAVNI POZIV

za dostavljanje prijava po osnovu Programa:

„Poticaj za unaprjeđenje preduzetništva u domenu

pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije"

 

I PREDMET POZIVA

Ovim Programom daje se podrška unaprjeđenju, razvijanju i jačanju preduzetništva u domenu izvozno orijentisanih administrativnih usluga u kojima Kanton Sarajevo bilježi značajne komparativne prednosti i u kojima je u posljednjih nekoliko godina kreiran veliki broj novih radnih  mjesta. Poticaj za unaprjeđenje ove vrste preduzetništva je program koji je u 2021. godini namijenjen izvozno orijentisanim subjektima koji u skladu sa dostavljenim projektom (interni program obuke) za grupe polaznika (3 do 20 osoba) izvrše pružanje usluga provođenja programa interne obuke i osposobljavanja, odnosno prilagođavanja radu u domenu izvozno orijentisanih predmetnih administrativnih usluga. Namjena odobrenih sredstava je da izvozno orijentisani subjekt nakon provedenog programa interne obuke i osposobljavanja kreira platformu za zapošljavanje polaznika obuke u sUadu sa odobrenim poticajnim sredstvima.

 

II     PRAVO UČEŠĆA

Pravo na podnošenje prijava za dodjelu poticajnih grant sredstava za subvencioniranje troškova po ovom programu ostvaruju subjekti male privrede iz domena izvozno orijentisanih usluga definirani Zakonom o poticaju razvoja male privrede ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 29/15), koji imaju sjedište na teritoriji Kantona Sarajevo, a koji subjekti prema obavještenju Službe za statistiku obavljaju dozvoljene djelatnost u oblastima М i N osim djelatnosti čije su šifre: (69.10-69.20), 75.00 i (79.11-79.90) uz uslov da su ovi subjekti u 2020. godini ostvarili više od 50% prihoda na stranim tržištima, da imaju najmanje 10 uposlenih i koji će nakon objave javnog poziva po ovom Programu u 2021. godini u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" realizovati/okončati interni program/projekt obuke i osposobljavanja za obavljanje poslova u registrovanoj djelatnosti. Programom/projektom se omogućava poboljšanje kvaliteta znanja i vještina potencijalnih novih zaposlenika sa krajnjim ciljem da se u izvozno orijentisanim kompanijama koje provedu program obuke izvrši zapošljavanje određenog broja mladih ili drugih nezaposlenih osoba koje su u skladu sa zahtjevima subjekata ispunili preduslove za pohađanje i uspješno završili predmetne obuke. Pravo ostvaruju subjekti koji realizacijom dostavljenog programa/projekta imaju obavezu uposliti nove radnike na period od minimalno godinu dana. Podnosilac prijave je obavezan osigurati vlastito sufinansiranje dostavljenog projekta od min. 10% sredstava u odnosu na ukupnu vrijednost predloženog projekta.

Napomena: Po osnovu ovog javnog poziva, podnosioci prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu. Podnosilac prijave, subjekt može ostvariti pravo na poticaj po samo jednom pojedinačnom programu iz Programa utroška sredstava "Poticaj razvoju male privrede" za 2021. godinu, a može podnijeti najviše dvije prijave, tj. po jednu prijavu za dva pojedinačna programa. U slučaju da subjekt podnosi dvije prijave po dva pojedinačna programa iz Programa utroška sredstava "Poticaj razvoju male privrede" za 2021. godinu, obavezan je u prijavama navesti koja prijava je prioritetna.

 

III            NAMJENA DODJELJENIH POTICAJNIH SREDSTAVA

Ovim Programom/projektom se omogućava poboljšanje kvaliteta znanja i vještina potencijalnih novih zaposlenika sa krajnjim ciljem da se u izvozno orijentisanim kompanijama koje provedu interni program obuke izvrši zapošljavanje određenog broja mladih ili drugih nezaposlenih osoba, koje su u skladu sa zahtjevima subjekata ispunile preduslove za pohađanje i uspješno završili predmetne obuke. Pravo ostvaruju subjekti koji realizacijom dostavljenog internog programa/projekta imaju obavezu uposliti nove radnike na period od minimalno godinu dana. Očekivani rezultati u okviru ovog Programa su minimalno 4 poslovna subjekta i minimalno 20 novih radnih mjesta podržana kroz ovaj Program, kao rezultat implementacije odobrenih projekata profesionalnog razvoja radne snage.

 

IV           NAČIN I IZNOS DODJELE SREDSTAVA

Za provođenje ovog Programa predviđen je ukupan iznos od 140.000,00 KM, pri čemu maksimalni iznos subvencioniranih sredstava za provođenje obuke u jednom subjektu ne može biti veći od 35.000,00 KM (slovima: tridesetpethiljađa KM) uz obavezno zapošljavanje pet radnika, a radno mjesto se vrednuje sa iznosom poticaja do 7.000,00 KM po zaposlenom radniku. Korisnik sredstava po ovom programu obavezan je, u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o odabiru krajnjih korisnika po zaključenom ugovora o dodjeli poticajnih sredstava, dostaviti bankovnu garanciju u visini iznosa ugovorenih /odobrenih sredstava uvećan za ugovorne kazne i zakonske zatezne kamate. Troškovi obezbjeđenja ove bankovne garancije padaju na teret korisnika sredstava, odnosno trošak obezbjeđenja garancije je prihvatljivi trošak korisnika sredstava u dijelu njegovog sufmansiranja dostavljenog projekta po ovom programu. Podnosioci prijave trebaju osigurati efikasnu upotrebu sredstava u skladu s načelima ekonomičnosti i djelotvornosti. Poticajna grant sredstava za ovu namjenu dodjeljivat će se na osnovu utvrđenih kriterija i broja pristiglih prihvatljivih prijava. Ostvareni poticaji služe za finansiranje/sufmansiranje troškova provođenja obuke, a na osnovu dostavljenog projekta, prihvatljivih troškova i angažovanja vlastitih edukatora i dragih angažovanih osoba tokom obuke, o čemu korisnik subvencije dostavlja dokaz uz Izvještaj  o utrošku sredstava. Korisnik poticajnih sredstava koji po ovom osnovu ostvari poticaj/subvenciju ima obavezu da uz redovni Izvještaj dostavi dokaze o provedenom programu/projektu oblike i utrošenim sredstvima koja su odobrena po prihvaćenom programu/projektu, odnosno ugovore i/ili račune kojima se dokazuje namjensko korištenje sredstava, dokaze o plaćanju dostavljenih računa (izvod iz banke), bilansnu evidenciju stalnih sredstava (u slučaju nabavke opreme), po mogućnosti fotodokumentaciju opreme koja je nabavljena i potvrdu Porezne uprave o novouposlenom/im radnicima. Podnosilac prijave - subjekt male privrede dužan je uz prijavu na ovaj javni poziv dostaviti od nadležnog organa ovjerenu izjavu ovlaštenog lica za zastupanje ovog subjekta, a kojom izjavom pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću ovo lice potvrđuje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, kao i da nije osuđivan za kaznena djela i prekršaj.

 

V PRIHVATLJIVI I NEPRIHVATLJIVI TROŠKOVI

 

Po osnovu ovog Programa, prihvatljivi troškovi su:

•Treninzi i specijalizirane obuke;

•Troškovi anganžmana eksperata i predavača;

•Troškovi radnih materijala za obuke;

•Troškovi iznajmljivanja specijalizirane opreme neophodne za obuke;

•Troškovi nabavke opreme (osim laptopa) i uredskog namještaja koji su u direktnoj vezi sa predloženim projektom provođenja obuke;

•Troškovi bankovnih garancija su prihvatljivi troškovi, koji podnosilac prijave finansira isključivo iz vlastitog sufmansiranja.

 

Po osnovu ovog Programa, neprihvatljivi troškovi su:

•Nabavka usluga i opreme od lica koja nisu registrovani poslovni subjekti;

•Nabavka polovne opreme;

•Troškovi putovanja;

•Troškovi režija i održavanja;

•Ostali troškovi koji nisu relevantni za implementaciju dostavljenog programa/projekta.

 

VI NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE

U skladu sa članom 7. Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede. Prijava će se razmatrati, ako su dostavljeni sljedeći dokumenti: uredno popunjen prijavni obrazac za odnosni program, opća i posebna dokumentacija i ostali zahtjevani prilozi. Svi podnosioci prijava obavezni su u potpunosti dostaviti traženu dokumentaciju. Prijava koja ne sadrži kumulativno i opće i posebne priloge (prijavni obrazac, opće i posebne priloge koji se zahtijevaju Javnim pozivom), zbog neispunjavanja formalno-pravnih uslova se odbacuje bez obaveze daljeg razmatranja.

a)            Prijavni obrazac za odnosni program može se preuzeti direktno na web stranici: Ministarstva privrede http://mp.ks.gov.ba/. Podnosilac prijave obavezno popunjava sve rubrike prijavnog obrasca i odgovara za vjerodostojnost svih navedenih podataka.

b)           PROJEKAT, u skladu sa članom 7. stav (2) tačka b) Pravilnika, potrebno je dostaviti sa sljedećim sadržajem: naziv projekta, detaljan opis plana realizacije, ključne aktivnosti, predviđene datume realizacije, pregled budžeta projekta koji uključuje sve aktivnosti koje treba realizovati iz sredstava poticaja, te na jasan način objasniti o kakvom projektu se radi. Projekat mora predvidjeti broj mjerljivih rezultata na koje će realizacija projekta imati najviše efekta. U pregledu budžeta projekta predstavljaju se troškovi do kojih implementator projekta očekuje da će doći za vrijeme trajanja projekta. Pregled budžeta treba da govori isto što i opis prijedloga projekta, a stavke budžeta treba da prate logičan slijed aktivnosti na način kako je projektom navedeno. Potrebno je da što više budžetskih stavki bude zasnovano na tačno utvrđenim troškovima, a ne na približnim procjenama. Također, obzirom daje predviđeno sufinansiranje projekta od najmanje 10%, potrebno je specificirati planirane aktivnosti i navesti izvore fmansiranja navedenih aktivnosti iz sopstvenih i/ili drugih izvora. U sklopu projektnog prijedloga dostavljaju se dodatna pojašnjenja budžetskih stavki navedenih u formi pregleda budžeta. Tabelarni prikaz planiranog utroška sredstava mora obuhvatiti sve stavke jasno i kratko opisane, sa defmisanom mjernom jedinicom, brojem jedinica i jediničnom cijenom, gdje njihov rezultat daje ukupnu vrijednost svake takve budžetske stavke. Poticajnim sredstvima koja se dodjeljuju mogu se fmansirati administrativni troškovi i troškovi osoblja u maksimalnom iznosu do 30% od zahtjevanog iznosa sredstava za realizaciju projekta. Ostali dio finansijskih sredstava predviđen je za programske aktivnosti projekta. Projekat se od dana objave javnog poziva ili od doznake sredstava na račim prihvaćenog projekta korisnika poticajnih sredstava mora provesti u roku od šest mjeseci,

 

 c) DOKUMENTACIJA

Opća dokumentacija:

Podrazumjeva obaveznu dokumentaciju koju podnose svi aplikanti:

a)   Rješenje o registraciji (izdato od nadležnog organa);

b)    Uvjerenje o poreskoj registraciji - identifikacijski broj (ID broj);

c)   Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodanu vrijednost;

d)     Obavještenje o razvrstavanju pravnog lica prema klasifikaciji djelatnosti KD BIH 2010;

e)  Izvještaj o finansijskom poslovanju (ovjeren bilans stanja i bilans uspjeha za 2020. godinu) ili ovjerena Specifikacija za utvrđivanje dohotka od samostalne djelatnosti SPR - 1053 i ovjerena Godišnja prijava poreza na dohodak za 2020. godinu;

f)    Potvrda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starija od 60 dana od dana objave ovog javnog poziva sa obaveznim prilogom liste svih zaposlenih;

g)   Uvjerenje o izmirenim indirektnim porezima izdato od Uprave za indirektno oporezivanje, ne starije od 60 dana od dana objave javnog poziva;

h)   Izjava subjekta o namjenskom utrošku sredstava u skladu sa ovim programom i da po istom osnovu za koji je aplicirao nisu odobravana sredstva iz Budžeta Kantona ili drugog izvora FBiH;

i)   Izjavu daje podnosilac prijave saglasan da rezultat javnog poziva bude objavljen na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo;

j) Ugovor o otvorenom transakcijskom računu kod banke;

k) Na zahtjev Ministarstva privrede druga relevantna dokumentacija; i

1) Izjava ovlaštenog lica za zastupanje podnosioca prijave - subjekta male privrede, ovjerena od nadležnog organa, a kojom izjavom pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću ovo lice potvrđuje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, kao i da nije osuđivan za kaznena djela i prekršaj. Posebna dokumentacija:

a) Projekat urađen u skladu sa uputama navedenim u Poglavlju VI, tačka b).

b)Izjava o organizovanosti, broju i kvalifikacionoj strukturi uposlenih, kao i izjava o broju i kvalifikacionoj strukturi angažovanih lica u provedbi projekta;

c)Pisana saglasnost odgovarajućeg organa/institucije ukoliko se projekat implementira u saradnji sa obrazovnim ili drugim institucijama; i

d)Plan implementacije projektnih aktivnosti.

Napomena: Opća i posebna dokumentacija dostavlja se u originalu ili od strane odgovarajuće fmansijske institucije, nadležnog tijela uprave ili notara ovjerenim fotokopijama ne starijim od tri mjeseca, računajući od dana objave Obavještenja o ovom Javnom pozivu u "Službenim novinama Kantona Sarajevo". Prednje se ne odnosi jedino na rješenje o registraciji pravnog subjekta, uvjerenje o poreznoj registraciji i uvjerenje o registraciji PDV obveznika. Izjave se dostavljaju u originalu na memorandumu poslovnog subjekta i moraju biti ovjerene pečatom i potpisane od strane osobe ovlaštene za zastupanje. Plan implementacije aktivnosti iz dostavljenog projekta se dostavlja u originalu, potpisan i ovjeren od strane osobe ovlaštene za zastupanje podnosioca prijave.

 

VII ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA

Rok za dostavljanje prijava je 30 (trideset) dana od dana objave Obavještenja o Javnom pozivu u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

Prijave primljene nakon isteka roka neće biti uzete u razmatranje.

Javni poziv i prijavni obrazac objavljeni su na web stranici Ministarstva http://mp.ks.gov.ba/.

 

VIII MJESTO I NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVA

Prijave se podnose u zatvorenoj koverti direktno na protokol Kantona Sarajevo ili preporučeno putem pošte na adresu: Ministrarstvo privrede Kantona Sarajevo, ulica Reisa Džemaludina Čauševića broj 1, sa naznakom "Ne otvarati - po Javnom pozivu za Program: "Poticaj za unaprjeđenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije". Na poleđini koverte obavezno je navesti sljedeće: puni naziv podnosioca prijave, adresa i kontakt telefon, te ovjeriti pečatom.

 

IX KRITERIJI ZA IZBOR KORISNIKA

Sve dostavljene prijave će se ocjenjivati komisijski u dva koraka, u skladu sa propisanim kriterijima, pri čemu je prvi korak eliminatoran, dok se u drugom koraku ocjenjuje kvaliteta podnesenog prijedloga te kapaciteti podnosioca prijave za njegovu realizaciju. 9.1 Ispunjenost uslova

 

 

U sklopu ovog koraka, po prijemu i otvaranju prijava, ocjenjuju se sljedeći elementi:

• Da li je prijedlog projekta stigao u utvrđenom roku. Ukoliko nije, prijedlog se automatski odbija.

 Da li je sva dostavljena opća i posebna dokumentacija u skladu sa zahtjevima iz ovog javnog poziva. Ukoliko ne zadovoljava i ukoliko je odgovor na jedno od pitanja ispod „NE", prijedlog projekta neće biti dalje razmatran.

 

Ispunjenost uslova

DA

NE

Podnosilac prijave prema obavještenju Službe za statistiku obavlja dozvoljenu djelatnost u oblastima М i N osim djelatnosti čije su šifre: (69.10-69.20), 75.00 i (79.11-79.90) uz uslov daje u 2020. godini ostvario više od 50% prihoda na stranim tržištima, te ima sjedište na području Kantona Sarajevo

1

 

Podnosilac prijave je imao pozitivno poslovanje u 2020. godini

 

 

 

Ispunjenost uslova

DA

NE

Podnosilac prijave ima min. 10 uposlenih radnika;

 

 

Iznos troškova po novozaposlenom radniku u odnosu na sredstva zahtijevana kroz ovaj javni poziv ne prelazi 7.000.00 KM

 

 

Budžet projekta sadrži isključivo prihvatljive troškove

 

 

Podnosilac prijave je obezbijedio vlastita fmansijska sredstva za sufinansiranje projekta LI minimalnom iznosu zahtjevanom kroz ovaj javni poziv (minimalno 10% ukupnog iznosa za realizaciju predloženog projekta);

 

 

Podnosilac prijave je podnio 1 projektni prijedlog

 

 

Obuke predložene u sklopu projekta moraju biti organizovane u cilju poboljšanja vvaliteta znanja i vještina potencijalnih novih zaposlenika sa krajnjim ciljem da se u izvozno orijentisanim kompanijama koje provedu program obuke izvrši zapošljavanje odredenog broja mladih ili drugih nezaposlenih osoba

 

 

Podnosilac prijave je podnio ispravno ispunjen prijavni obrazac

 

 

Podnosilac prijave je podnio ispravno ispunjen budžet projektnog prijedoga koji uključuje minimalni iznos za sufinansiranje

 

 

Podnosilac prijave je podnio ispravno ispunjen plan aktivnosti

 

 

Rješenje o registraciji, odnosno osnivanju (izdato od nadležnog organa)

 

 

Uvjerenje o poreskoj registraciji - identifikacijski broj (ID broj)

 

 

Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodanu vrijednost

 

 

Obavještenje o razvrstavanju pravnog lica prema klasifikaciji djelatnosti KD BiH 2010

 

 

Izvještaj 0 finansijskom poslovanju (od nadležnog organa ovjeren bilans stanja, bilans uspjeha za 2020. godinu) ili od nadležnog organa ovjerena Specifikacija za utvrđivanje 'dohotka od samostalne djelatnosti SPR - 1053 i ovjerena Godišnja prijava poreza na ^dohodak za 2020. godinu

 

 

'Potvrda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starija od 60 dana od dana objave ovog javnog poziva sa obaveznim prilogom liste svih zaposlenih u subjektu podnosioca prijave

 

 

Uvjerenje o izmirenim indirektnim porezima izdato od Uprave za indirektno oporezivanje, ne starije od 60 dana od dana podnošenja prijave, kojim se dokazuje da subjekt uredno izmiruje indirektne poreze

 

 

Izjava u originalu na memorandumu kompanije ovjerena i potpisana od ovlaštene osobe subjekta o namjenskom utrošku sredstava u skladu sa ovim programom i da po istom osnovu nisu odobravana sredstva iz Budžeta Kantona ili drugog izvora FBiH

 

 

Izjava u originalu na memorandumu kompanije ovjerena i potpisana od ovlaštene osobe subjekta daje podnosilac prijave saglasan da rezultat javnog poziva bude objavljen na vveb stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo

 

 

Ugovor o otvorenom transakcijskom računu kod banke

 

 

Pisana saglasnost odgovarajućeg organa/institucije ukoliko se projekat implementira u saradnji sa obrazovnim ili drugim institucijama

 

 

Ispunjenost uslova

DA

NE

izjava u originalu na memorandumu kompanije ovjerena i potpisana od ovlaštene osobe subjekta o organizovanosti, broju i kvalifikacionoj strukturi uposlenih, kao i izjava o broju i kvalifikacionoj strukturi angažovanih lica u provedbi dostavljenog projekta

 

 

Izjava ovlaštenog lica za zastupanje podnosioca prijave - subjekta male privrede, ovjerena od nadležnog organa, a kojom izjavom pod pimom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću ovo lice potvrđuje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, kao i da nije osuđivan za kaznena djela i prekršaj.

 

 

 

 

9.2 Evaluacija prijedloga projekata

Evaluaciju prijedloga projekata koji su prošli administrativnu provjeru će vršiti imenovana Komisija. Svi prijedlozi će biti bodovani na osnovu jedinstvene skale, prikazane u nastavku:

 

Evaluacijski kriteriji

Maksimalan broj bodova

Kvalitet i logika projektnog prijedloga (max. ukupan broj bodova)

25

Da li je prijedlog projekta jasan, logičan i relevantan u odnosu na očekivane rezultate?

0-5

Da li je plan aktivnosti izvodljiv i logičan?

0-5

Da li su očekivani rezultati izvodljivi i dobro opisani (mjerljivi i kvantificirani) ?

0-5

Da li su indikatori praćenja dobro definirani i logički povezani s očekivanim rezultatima i ishodima?

0-5

Da li prijedlog projekta predviđa vidljivost i promotivne aktivnosti?

0-5

Iznos vlastitog sufinansiranja (max. ukupan broj bodova)

30

iznos vlastitog sufinansiranja 10%

20

iznos vlastitog sufinansiranja od 11% do 20% u odnosu na ukupan projekta

25

iznos vlastitog sufinansiranja > 21% u odnosu na ukupnu vrijednost projekta

30

Izvozna orijentacija (max. ukupan broj bodova)

45

Podnosilac prijave je izvozno orijentisano pravno lice, sa min. 71% izvoza

45

Podnosilac prijave je izvozno orijentisano pravno lice, sa izvozom od 50-70%

40

UKUPAN BROJ BODOVA

100

 

Nakon ocjenjivanja prijava u skladu sa navedenim kriterijima, definirat će se jedinstvena rang lista shodno broju ostvarenih bodova.

 

 X. OSTALE ODREDBE

Sa odabranim korisnicima Ministarstvo privrede zaključuje ugovor, nakon čega se sredstva doznačavaju na dostavljene račune korisnika. U skladu sa ugovorom korisnici sredstava dužni su u roku i na način propisan ugovorom za sve aktivnosti dostaviti Izvještaj sa traženim dokazima o namjenskom utrošku sredstava doznačenih iz budžeta. Podnosilac prijave, tj. korisnik je obavezan da se prilikom implementacije sredstava pridržava svih pozitivnih zakonskih propisa koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini, Federaciji Bosne i Hercegovine i Kantonu Sarajevo, a Ministarstvo privrede se obavezuje da vrši nadzor nad provođenjem ugovornih obaveza iz ovog Ugovora, uvidom u odnosnu dokumentaciju u vlastitim prostorijama i kod Korisnika sredstava, a u slučaju potrebe i uvidom u podatke pribavljene službenim putem od strane odnosnog nadležnog organa. Ministarstvo privrede pri vršenju nadzora poduzima mjere iz svoje nadležnosti, a u slučaju kada činjenično utvrdi razlog za poduzimanje odnosne mjere ili utvrdi postojanje osnovane sumnje da postoji krivična odgovornost određenog lica, u njegovom postupanju prije i nakon zaključenja Ugovora, ovo ministarstvo će bez odgađanja pokrenuti postupak utvrđivanja krivične odgovornosti tog lica. U postupku po Javnom pozivu Ministarstvo zadržava pravo da programe/projekte podnosioca prijave prihvati u cijelosti, djelomično, ili ih odbije, te da poništi Javni poziv, ili da odbaci sve programe/projekte, u bilo koje vrijeme prije zaključenja ugovora. Ministarstvo ne snosi odgovornost prema učesnicima Javnog poziva, u pogledu aktivnosti koje su preduzeli u cilju apliciranja za određeni program. Podnosiocu prijave koja udovoljava formalno-pravnim uslovima iz Javnog poziva, a koji bude odbijen zbog nedovoljnih sredstava, ili slabijeg kvaliteta ponuđenog programa/projekta, na njegov pismeni zahtjev Ministarstvo će obrazložiti razloge zbog kojih isti nije rangiran. Prispjela dokumentacija se ne vraća podnosiocu prijave.

 

Napomena: Za davanje dodatnih informacija po određenim pitanjima iz ovog javnog poziva, usmeni zahtjev se može podnijeti putem telefona: 033/562-117 ih 033/562-137, svakim radnom danom od 10:00 do 12:00 sati ili elektronskim putem na e-mail adresu: mp@mp.ks.gov.ba, a po ovom zahtjevu Ministarstvo privrede KS će dati blagovremen odgovor putem telefona ili e-maila.

 

 

MINISTAR

Adnan Delić

 

javni_poziv_poticaj_za_unapredenje_preduzetnistva_u_domenu_absl.pdf

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: