Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 23.10.2018. 15:08

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo

Izvor: Akta.ba, 23.10.2018.

Na osnovu Odluke o realizaciji programskih ciljeva podrške podizanju kvalitete turističke ponude, sadržanih u Planu i programu rada Turističke zajednice, Statuta Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo raspisuje

 

J A V N I   P O Z I V  3 - 2018

za podnošenje zahtjeva za sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo

 

I

Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo za projekte koji imaju uticaj na podizanje kvalitete turističke ponude i promociju turizma na području Kantona Sarajevo, sadržano u Planu i programu rada i Finansijskom planu Turističke zajednice Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

 

II.

NAZIV PROGRAMA:

Sufinansiranje projekata, kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija i događaja značajnih za razvoj, obogaćivanje i promociju turističke ponude Kantona Sarajevo

(projekti započeti u 2018. godini, čija realizacija će biti okončana do 31. marta 2019. godine)

 

SVRHA PROGRAMA:

Poticanje razvoja i unapređivanje/obogaćivanje  turističke ponude Kantona Sarajevo, podizanje kvaliteta promocije turističke ponude i poboljšanja imidža Kantona Sarajevo.

 

KORISNICI SREDSTAVA:

Sredstva su namijenjena subjektima koji se općenito bave popularizacijom Kantona Sarajevo sa ciljem promocije Kantona – pravnim i fizičkim licima, nevladinim organizacijama i udruženjima.

 

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:

• Jasno definisani program projekta, sa opisom projekta, aktivnostima koje će se provoditi, očekivanim rezultatima, finansijskom konstrukcijom (finansijski plan);

• Stepen samofinansiranja (vlastito učešće %) ;

• Planirani broj učesnika

•Broj učesnika/posjetitelja u prethodnim godinama

• Oglašavanje događanja ( media plan )

• Potvrda/pismo namjere o važnosti programa/projekta za lokalnu zajednicu

• Predviđeni benefiti za Turističku zajednicu Kantona Sarajevo kao sufinansijera projekta (medijska promocija, postavljanje loga TZ KS na promotivni materijal projekta, određeni broj ulaznica za manifestacije i događaje, prostor za info pultove TZ KS)

 

III

Obavezna dokumentacija za sve aplikante  mora sadržavati:

• Obrazac prijave;

• Izjava o realizaciji projekta;

• Ugovor o otvorenom bankovnom računu;

• Dokaz o raspoloživim sredstvima, vlastito učešće (Izvod ili Potvrda)

• Potvrda ili ugovor o sufinansiranju projekta iz drugih izvora (ukoliko se projekat sufinansira iz drugih izvora)

Obaveznu dokumentaciju pravnih, fizičkih lica, nevladinih organizacija i udruženja, u zavisnosti od registracije podnosioca projekta, čine sljedeći dokumenti:

1. Pravne i fizičke osobe  registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma, sporta, kulture i ugostiteljstva:

• Dokaz o registraciji nadležnog organa (rješenje o upisu u sudski registar za pravne osobe, rješenje nadležnog općinskog organa za fizičke osobe) ;

• Uvjerenja o poreznoj registraciji (identifikacijski broj: ID broj i PDV broj ukoliko su PDV obveznici);

• Uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama;

2. Udruženja registrirana na području Kantona Sarajevo:

• Dokaz o registraciji nadležnog organa (rješenje Ministarstva pravde);

• Rješenje o poreznoj registraciji (identifikacijski broj: ID broj);

• Uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama;

• Udruženja  koja  nemaju zaposlenih, trebaju dostaviti izjavu da nemaju zaposlenih i nemaju poreznih obaveza, obaveza prema  MIO/PIO i zdravstvenom osiguranju, ovjerenu kod nadležnog organa.

3. Pojedinci koji ostvaruju pravo učešća po programima navedenim u Javnom pozivu:

•  Kopija lične karte;

• CIPS-ova prijava prebivališta;

 

Važne napomene:

• Aplikant može aplicirati samo sa jednim projektom po Javnom pozivu

• Da bi aplikant ušao u konkurenciju za odabir na Javnom pozivu, mora ispunjavati pravno-formalne uslove;

• Svi dokumenti koji se predaju uz obrazac prijave projekta kao dokaz o ispunjavanju kriterija učešća iz ovog poziva, moraju biti originali ili ovjerene kopije, ne starije od šest mjeseci;

• Sve promjene vezane za adresu sjedišta, telefonski broj, bankovni račun, aplikant je dužan prijaviti u roku od sedam dana od dana nastanka promjene;

• Pravo učešća na Javnom pozivu ostvaruju aplikanti registrirani na području Kantona Sarajevo, odnosno koji imaju prijavljeno prebivalište na području Kantona Sarajevo.

• Projekat mora sadržavati jasno definisane stavke: rok otpočinjanja projekta i rok završetka projekta.

 

IV

PRIHVATLJIVOST TROŠKOVA

Sredstva podrške ne mogu se koristiti za:

• Troškove redovnog poslovanja podnositelja zahtjeva za podršku (plaće i ostala primanja zaposlenih, troškove prijevoza i putovanja, studijska putovanja, pokriće gubitaka, poreze i doprinose, kamate na kredite, carinske i uvozne takse ili bilo koje druge naknade)

• Najam i kupovinu vozila,

• Troškove redovnog uredskog poslovanja

• Za sve druge troškove koji nisu vezani za realizaciju kandidiranog projekta i ciljeve programa

 

 NAČIN PODNOŠENJA ZAHTJEVA

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavljuje Javni poziv za sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo na službenoj web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo www.visitsarajevo.ba.

Prijave na Javni poziv se vrše putem Obrasca prijave.

Popunjeni Obrazac prijave i svu potrebnu dokumentaciju treba dostaviti na e-mail: projekti@visitsarajevo.ba.

 

PRIJAVE KOJE SE NEĆE RAZMATRATI

• Prijave sa nepotpunim podacima i nepotpunom dokumentacijom

• Prijave koje se ne dostave u roku

• Prijave subjekata koji nisu izvršili zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici Kantona Saraje o (uplata boravišne takse i članarine)

• Ukoliko nisu dostavili izvještaj o prethodnom učešću u javnom pozivu objavljenom od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo

 

RANGIRANJE PROJEKATA

 

Sredstva će se odobravati projektima prema bodovnoj listi od najvećeg broja bodova na niže, do krajnje raspodjele ukupnog iznosa novčanih sredstava namijenjenih za ovaj Javni poziv.

 

ODOBRAVANJE  PROJEKATA

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo imenuje stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava.

Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu Javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja Predsjedniku TZ KS.

Na osnovu prijedloga stručne komisije, Predsjednik TZ KS donosi odluku o izboru projekata/korisnika sredstava, sa kojim se zaključuje  ugovor o međusobnim pravima i obavezama, nadzoru namjenskog korištenja sredstava i drugim  obavezama korisnika.

 

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE

Krajnji rok za podnošenje prijava je 05.11.2018. godine. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzimati u razmatranje. Naknadne dopune projektnog prijedloga i dokumentacija dostavljeni nakon isteka roka se neće uzimati u obzir.

 

ROK ZA DONOŠENJE ODLUKE

Odluka o odabiru programa i dodjeli bespovratnih sredstava će se donijeti najkasnije u roku od 15 dana od datuma zatvaranja Javnog poziva, do 20.11.2018. godine.

 

OBJAVA ODABRANIH PROJEKATA

Spisak odabranih projekata (korisnici i dodijeljena sredstva) će biti objavljen na web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo  www.visitsarajevo.ba u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava.

 

ROK ZA POTPISIVANJE UGOVORA

TZKS će sa odabranim korisnicima potpisati ugovor najkasnije u roku od 15 dana od dana objave rezultata.

 

NAČIN ISPLATE SREDSTAVA

Isplatu sredstava vrši TZ KS  i to 50% po potpisu ugovora o sufinansiranju, a 50% po realizaciji projekta, sa dostavljenim izvještajem o korištenju sredstava.

 

NADZOR

Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava vrši stručna komisija Turističke zajednice, koju imenuje Predsjednik TZKS. Nadzor se vrši na osnovu pisanog izvještaja sa pratećom dokumentacijom (dokazi o korištenju sredstava), koje korisnik sredstava u ugovorenom roku dostavlja TZ KS. Zavisno od procjene, može se izvršiti i direktan uvid na licu mjesta kod korisnika sredstava. U slučaju utvrđenih objektivnih okolnosti, koje su uticale na nemogućnost ispunjenja obaveza utvrđenih Ugovorom, korisnik sredstava je dužan odmah o tome obavijestiti TZ KS u pismenoj formi.

 

OBAVEZE KORISNIKA SREDSTAVA

• Bespovratna sredstva iskoristiti namjenski u zadatom roku navedenom u projektu.

• Turističkoj zajednici u roku od 60 dana od završetka projekta dostaviti finansijski i narativni izvještaj o korištenju bespovratnih sredstava s pratećom dokumentacijom koja potvrđuje navode u izvještaju.

• Na zahtjev Turističke zajednice dostaviti na uvid i dodatnu naknadno traženu dokumentaciju

 

ZAVRŠNE ODREDBE

 

U toku provođenja programa Turistička zajednica Kantona Sarajevo zadržava pravo njegove izmjene i dopune, posebno za projekte za koje to, zbog njihove prirode, ocijeni potrebnim, što će se definirati u Ugovoru o korištenju bespovratnih sredstava.

Sve dodatne informacije vezane za Javni poziv, mogu se dobiti svakim radnim danom, od 13-15 sati, putem telefona 033 252-000 ili e-maila: info@visitsarajevo.ba.

 

NAPOMENE:

1. Uz Obrazac prijave neophodno je priložiti svu potrebnu dokumentaciju navedenu u Javnom pozivu.

2. Prijave koje se ne dostave u roku i prijave sa nepotpunim podacima i nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati.

3. Na osnovu ovog Javnog poziva jedan aplikant može dobiti bespovratna sredstva samo za jedan projekat.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: