Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona: Političar novog doba

26.04.2011. 13:57 / Izvor: eKapija.ba
Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona: Političar novog doba

Hamdija Lipovača rođen je 20. 12. 1976. godine u Bihaću gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Prvo radno i društveno angažiranje bilježi, s ponosom, u vrijeme potpunog ratnog okruženja tadašnjeg bihaćkog okruga kad sam pomagao uredništvu TV Bihać, te sudjelovao u organiziranju svojih vršnjaka Bišćana u nevladin sektor, u Omladinske radne formacije, na čijem je čelu bio i zajedno s brojnim aktivistima, organizirao brojne društveno korisne akcije.

Upisao je Pravni fakultet u Sarajevu 1996. godine i s iznimnim uspjehom ga završio 2000. godine, a tijekom studiranja bio je aktivno angažiran u više međunarodnih i diplomatskih organizacija.

Po završetku studija vratio se u Bihać i zaposlio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, na mjestu asistenta na predmetima Međunarodno javno pravo i Ljudska prava i njihova zaštita.

U augustu 2001. godine pod pokroviteljstvom Ron Brown Programa Vlade SAD odlazi na postdiplomski studij u SAD. 2002. godine na University of Connecticut odbranio je magistarski rad na temu "Diplomatski imunitet i univerzalna jurisdikcija u međunarodnom pravu" kao najbolji student u klasi prof.dr.Mark W. Janisa. Nakon toga bio je angažiran u Misiji BiH pri UN u New Yorku.

Aktivno, politikom se počeo baviti još za vrijeme studija, a zahvaljujući javnosti, koja ga je prepoznala i prihvatila kao političara novog doba, brzo je napredovao na hijerahijskoj ljestvici u SDP BiH

Po povratku u Bihać kandiduje se na izborima i sa osvojenih 1.265 glasova postaje poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) gdje ostaje do 2004. godine.

Na lokalnim izborima 2004. godine, između 13 nominiranih kandidata za funkciju Općinskog načelnika, Hamdija Lipovača ubjedljivo je odnio izbornu pobjedu. Na poziciji načelnika Bihaća angažirao se na programima reforme uprave, jačanja uloge lokalnih vlasti u projektima lokalnog razvoja i stvaranja ambijenta za privredni, kulturni i svaki drugi vid razvoja Bihaća i regije, potičući međuopćinsku suradnju unutar regije i prekograničnu suradnju.

Četiri godine kasnije, ponovo je zadobio povjerenje glasača te sa 20.350 glasova osvojio drugi mandat načelnika. Na Općim izborima 2010. godine izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a Lipovača se odrekao ovog mjesta kako bi preuzeo funkciju premijera Unsko-sanskog kantona, koju trenutno obnaša.

Pored redovnih obaveza, Lipovača je predano posvećen i angažiran u svojstvu podpredsjednika Upravnog odbora ARDA-e (Akreditirane regionalne razvojne agencije za Sjeverozapadnu BiH) i Kolegiju načelnika općina sa područja USK.

Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od 1998. godine. Mjesto predsjednika Općinskog odbora Bihać povjereno mu je 2002. godine. Na toj poziciji se zadržao do 2008. godine, kada postaje član Predsjedništva Stranke i po automatizmu je član njenog Glavnog odbora. Istovremeno je izabran i za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a USK

Sretno je oženjen sa Jasminom (Brkić) Lipovačom, a od 18. aprila 2008. godine bračni par Lipovača roditelji su kćerkice Farah Azze.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti