Top 10 kompanija u industriji namještaja u prošloj godini

01.07.2022. 10:46 / Izvor: Akta.ba
analiza namještaj

U tradicionalnoj godišnjoj Akta.ba analizi kompanija industrije namještaja u Top 10 nema velikih promjena.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, učešće drvnog sektora u ukupnom izvozu privrede BiH je 13,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 347 posto. 

U oko 1.400 kompanija zaposleno je blizu 30.000 ljudi. Drvoprerađivačka industrija u BiH jedna je od strateških grana privrede i na osnovu zvaničnih izvještaja zabilježen je rast izvoza, gdje se posebno ističe tržište Njemačke sa 20 posto rasta.

I pred velikih izazova sa kojima se susreću kompanije industrije namještaja, poput nedostatka sirovina čija je cijena drastično povećana, problemi u lancu snabdijevanja, nedostatak stručnog kadra, čak 80 posto kompanija zabilježilo je rast obima narudžbi u 2021. godini.

U industriji koja je jedanod temelja bh. ekonomije, većina kompanija posluje i poveća svoje učešće na inostranim tržištima.

Kompanije plasiraju proizvode u skladu sa visokim standardima i zahtjevima EU tržišta, a najviše namještaja iz Bosne i Hercegovine otišlo je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Holandiju, Austriju i Sloveniju. 

U tradicionalnoj godišnjoj Akta.ba analizi kompanija ovog sektora, među top 10 nema velikih promjena. Pojedine kompanije su ostvarile rast prihoda i dobiti, a na prvom mjesto po ostvarenoj dobiti nalazi se tešanjski Artisan koji je ostvario rekordnih 9,5 miliona KM.

Prvo mjesto po prihodu iz godine u godinu zauzima Fen BH iz Lukavca koji proizvodi namještaj za kupce u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji i Italiji. Firma koja zapošljava 376 radnika, nije stala s proizvodnjom i izvozom ni cijelo vrijeme pandemije.

 

nameštaj

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize