Raspodjela javnog novca u FBiH: Pogledajte najveća izdvajanja u 2022. godini

08.11.2022. 14:10 / Izvor: Akta.ba
publikacija

Vlada Federacije BiH pripremila je publikaciju "Transferi federalnih ministarstava Vlade Federacije BiH u mandatu 2015 - 2022. godine".

U 2022. godini za podršku porodici i natalitetu Vlada Federacije BiH izdvojila je iz budžeta 50 miliona KM, a za ublažavanje poskupljenja 20 miliona KM. Dalje, za povećanje penzija izdvojeno je dodatnih 102 miliona KM, dok je za poljoprivredu izdvojeno rekordnih 106 miliona KM što je najveći uloženi novac u poljoprivredu ikada, navodi se u novoj publikaciji "Transferi federalnih ministarstava Vlade Federacije BiH u mandatu 2015 - 2022. godine" koju je pripremila Vlada Federacije BiH, javlja Akta.ba.

Ovo je prva ikad objavljena publikacija sa detaljnim uvidom u raspodjelu javnih sredstava, a iako je mogla biti objavljena ranije, ipak nije kasno (sa)znati kako se (po)trošio javni novac jer građani i privrednici žele, zapravo imaju pravo to znati. I to bi u našoj zemlji trebalo biti pravilo. 

izdvajanja vlade

 

Inače, radi se o jedinstvenoj publikaciji u političkoj praksi Bosne i Hercegovine, koja na više od 150 stranica donosi detaljan pregled raspodjele javnog novca kantonima i lokalnim zajednicama prema namjeni i iznosima u datom mandatnom periodu i koja će uskoro biti dostupna javnosti.

Kako se navodi u publikaciji, u periodu 2015-2022. godine, u skladu sa zakonima i odlukama federalna ministarstva su izvršila brojne transfere građanima, privatnim i javnim preduzećima, obrtnicima, nevladinim organizacijama, penzionerima, invalidima, pojedincima u stanju socijalne potrebe, vrhunskim sportistima, povratnicima i drugima.

Tako je za samo u prošloj godini za šest miliona KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama gradovima u Federaciji. Ukupno je za njih utrošeno 239 miliona KM.

229 miliona KM je potrošeno za autoceste i puteve, 75 miliona KM za bolje zdravstvene ustanove, te 48,2 miliona KM za pomoć izbjeglicama. 

izdvajanja vlada

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize