TOP 10

Ovo su trgovački lanci u BiH sa najvećim prihodima u prošloj godini

06.07.2023. 10:21 / Izvor: Akta.ba
trgovački lanci

Trgovački lanci u Bosni i Hercegovini ostvarili su višemilijunske prihode i znatno veće nego 2021. godine, pokazuje analiza portala Akta.ba.

Trgovački lanci u Bosni i Hercegovini ostvarili su višemilijunske prihode i znatno veće nego 2021. godine, pokazuje analiza portala Akta.ba.

Po ostvarenom prihodu kao i ranijih godina listu predvodi Bingo iz Tuzle, s ukupnim prihodima od preko 1,6 milijardi KM KM. 

Drugi trgovački lanac i po ostvarenom prihodu tj. prometu je Delta Maxi d.o.o. Banja Luka koji je u svojim Tropic maloprodajama ostvario 470,2 miliona KM.

Odmah iza njega je Konzum sa prihodom od 408,8 miliona KM i koji je puno pobolje poslovao od drugog Fortenovinog Mercatora sa prihodom od 242,4 miliona KM.

FIS iz Viteza ostvario je oko 342 miliona KM prihoda, dok je Fructa-Trade d.o.o. Derventa poznariji kao Kort Marketi ostvario 278,6 miliona KM.

Na listi ove godine je lanac drogerija dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo sa 262,7 KM prihoda.

Slijedi ga brčanski Belamionix d.o.o. Brčko koji prati trend ekspanzije maloprodajnog tržišta u Bosni i Hercegovini, te je ova kompanija u svojim objektima u zapadnom i u sjevernijem dijelu BiH, tuzlanskoj regiji, Brčkom, Krajini ostvarila prihod od 244,4 miliona KM.

Na osmom mjestu je spomenuti Mercator, dok je na devetoj listi ove godine sarajevski Robot sa 238 miliona KM prihoda. 

Na posljednjem mjestu sa 136,7 miliona KM prihoda je viteški UTD Best.

Iako nisu u TOP 10 nije zanemariv prihod ni ostalih domaćih trgovačkih lanaca.

Marketi AS iz Gradiške ostvarili su više od 130 miliona KM prihoda, dok je je sarajevski Amko Komerc ostvario prihod od 116,1 milion KM. Sa 111, 2 miliona KM prihoda slijedi ga Yimor koji ima razvijenu veleprodajnu mrežu i 49 maloprodajnih objekata u BiH, od čega su 22 registrirana kao YimoR, a 27 pod nazivom MEGA Diskont.

Drugi poznati trgovački lanac drogerija CM iz Viteza prihodovao je 107,6 miliona KM, dok je najveći hercegovački trgovački lanac Namex, ostvario gotovo 104 milona KM prihoda.

I na kraju Hoše komerc koji je ostvario skoro 10 miliona KM više prihoda i 2022. godinu završio sa 80,2 miliona KM. 

trgovački

trgovacki

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize