USPJEŠNA GODINA

Najveći po dobiti: Domaći trgovački lanci preuzeli kontrolu nad bh. tržištem

13.07.2023. 08:04 / Izvor: Akta.ba
trgovački top 10

Osim ostvarenih prihoda, trgovački lanci u Bosni i Hercegovini imaju iza sebe uspješnu godinu i po ostvarenoj dobiti.

Maloprodajno tržište u Bosni i Hercegovini je u velikoj ekspanziji, a ovaj trend uspješno prate domaći trgovački lanci u Bosni i Hercegovini koji su potpuno preuzeli kontrolu nad tržištem, pokazuje analiza Akta.ba portala.

Osim ostvarenih prihoda, trgovački lanci u Bosni i Hercegovini imaju iza sebe uspješnu godinu i po ostvarenoj dobiti. Vodeći lanci ostvarili su višemilionsku zaradu, a na vrhu liste najuspješnijih u cijeloj zemlji je Bingo iz Tuzle sa dobiti od 117 miliona maraka. 

Nakon Binga, još bolju godinu od prethodne imao je Fis iz Viteza koji je zaradio visokih 30 miliona KM.

Slijede ih Kort Marketi registrovani kao Fructa Trade d.o.o. Derventa koji su širenjem maloprodajne mreže i stalnom tendencijom rasta ostvarili dobit od 17,7 miliona KM

Na visokoj četvrtoj poziciji je domaća kompanija Belamionix koja također prošle godine širila svoj maloprodajnu mrežu što se odrazilo i na ostvarenu zaradu u iznosu od 14,8 miliona KM, a slijedi ih Tropic Maloprodaja sa 11,6 miliona KM.

Prošla je godina bila uspješna i za sarajevski Robot kada je otvorio nekoliko novih centara i 2022. završio sa 11,5 miliona KM dobiti.

Na dnu liste TOP 10 sa dobiti od po oko osam miliona KM su CM d.o.o. Vitez, Marketi AS i dm, dok se na posljednjem desetom mjestu nalazi hercegovački lanac marketa Nameks d.o.o. Široki Brijeg.

AMKO I HOŠE ISPRED MERCATORA I KONZUMA PO DOBITI

Iako nisu među TOP 10, treba spomenuti i ostale domaće maloprodajne lance. Tu je prije svega domaći igrač u velikoj ekspanziji, Yimor iz Domaljevca (koji se našao na top listi po ostvarenom prihodu) i koji je lani je ostvario zaradu od oko 5,5 miliona KM. Riječ je o kompaniji koja je posljednjih mjeseci otvorila prve radnje u Kantonu Sarajevo, između ostalog u Vistafonu Mega Diskont).

Tu je i UDT Best iz Travnika, koji je imao je zaradu od oko 4 miliona KM. Na listi su i dva sarajevska centra, Amko za zaradom od 3,5 miliona KM i Hoše Komerc sa 3,3 miliona KM.

Na listi TOP 10 po ostvarenoj dobiti ni ove godine nisu Konzum i Mercator, koje su ostvarile dobit od 2,4 miliona KM, odnosno 3,2 miliona KM. Iako skroman finansijski rezultat za obje firme, ipak je puno nego 2021. godine kada je Konzum imao tek 33 hiljade KM dobiti, dok je Mercator bio u minusu tri miliona KM. 

Veoma dobru finansijsku dobit ostvarila je kompanija Leburić Komerc d.o.o koja je vlasnik 16 objekata Fortuna marketa raspoređenih širom Bosne i Hercegovine.

Kompanija je godinu završila sa 16,4 miliona KM, ali s obzirom na to da se Leburić komerc osim maloprodaje bavi i proizvodnjom i prodajom vlastitih robnih brendova, te uvozom i distribucijom stranih i regionalnih brendova, nije svrtan u grafiku maloprodajnih lanaca. ​

trgovački

trgovački analiza

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize