POSLOVANJE U 2022.

Prihod samo jedne kladionice u Republici Srpskoj veći od 100 miliona KM, pogledajte TOP 10

17.07.2023. 14:01 / Izvor: Akta.ba
kladionice

Samo jedna kladionica u Republici Srpskoj ostvarila je prošle godine prihod od 100,9 miliona KM, javlja Akta.ba.

Samo jedna kladionica u Republici Srpskoj ostvarila je prošle godine prihod od 100,9 miliona KM, javlja Akta.ba. Prema podacima APIF-a za 2022. godinu, radi se o kladionici Premier Premier Sport d.o.o. Istočna Ilidža.

Ova kladionica je na prvom mjestu i po dobiti koja iznosi preko 60 miliona KM.

Na drugom mjestu po oba kriterija je kladionica Williams d.o.o. Banja Luka, koja je ostvarila prihod od 61,1 milion KM i dobit od oko 21 milion KM.

Sa prihodom od 59,3 miliona KM i dobiti 15,8 miliona KM treće mjesto zauzela je kladionica Mozzart d.o.o. Banja Luka.

Dok Lutrija Republike Srpske finansijski propada ( sa prihodom od 5,9 miliona KM i dobiti od 1,1 milion KM), njeno preduzeće Elektronska video lutrija (EVL), koje je zajednički osnovano sa stranim partnerom iz Švicarske koristi monopol i povlastice preko kojih ubire milionske prihode. Tako je EVL zauzeo četvrto mjestu po ostvarenom prihod od čak 49,5 miliona KM. 

U Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS) Republike Srpske kažu kako poslovni rezultat EVL-a može da iznenadi samo one koji nisu upućeni u poziciju koja im je data kroz zakon i podzakonske akte. Podsjećaju da je EVL oporezovan sa pet odsto po jednom automatu, dok su svi ostali obavezni plaćati 20 odsto.

Inače, ukupan prihod TOP 10 kladionica u ovom entitetu iznosi 367.038.147,00 KM i veći je za 164,4 miliona KM od prihoda TOP 10 kladionica u Federaciji BiH, pokazuje analiza portala Akta.ba.

Do ovakvih rezultata su dovele aktivnosti Republičke uprave za igre na sreću u protekle četiri godine na uvođenju discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću u Republici Srpskoj.

U prilog tome idu pokazatelji prema kojima je zabilježen drastičan rast prijavljenih aparata za igre na sreću, a što se u velikoj mjeri pozitivno odrazilo i na budžet Republike Srpske.

Povećanje budžetskih prihoda po osnovu prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja, čemu su doprinjele svakodnevne kontrole naših inspektora, na osnovu čega je Republička uprava za igre na sreću aktivno uključena u suzbijanju sive ekonomije u Republici Srpskoj.

U 2022. godini ukupan broj uplatno-isplatnih mjesta u Republici Srpskoj je iznosio 842. Prema zvaničnim informacijama, po broju kladionica prednjače najveći gradovi u RS-u, te je najveći broj registrovanih kladionica u Banjoj Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Doboju.

kladionice rs

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize