KO PROFITIRA, A KO DUGUJE

Rast prihoda i smanjenje dugovanja: Kako su poslovali klinički centri u BiH

21.08.2023. 13:39 / Izvor: Akta.ba
klinički centri

Analizirajući finansijsko poslovanje kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, njihove prihode i dobit u prošloj 2022. godini, najbolje rezultate ostvario je UKC RS.

U zdravstvenom sistemu Federacije BiH djeluju tri javne zdravstvene ustanove koje imaju status univerzitetsko-kliničkih bolnica i to Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar Tuzla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, dok u Republici Srpskoj posluje jedan JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Analizirajući finansijsko poslovanje kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, njihove prihode i dobit u prošloj 2022. godini, najbolje rezultate ostvario je UKC RS koji ujedno ima i najveći broj zaposlenih – čak 3564, pokazuje Akta.ba analiza.

Prihod UKC RS iznosio je 303,2 miliona KM i veći je za oko 50 miliona KM u odnosu na godinu ranije. Povećana je i dobit u odnosu na 2021. godinu, koja je sa oko 243 hiljade KM, porasla na čak 28,4 miliona KM.

I sarajevski KCUS je zabilježio rast prihoda, te je na kraju 2022. godine iznosio 283,3 miliona KM, dok je dobit sa 5,4 miliona KM prošle godine pala na 1,2 miliona KM.

Mostarski i tuzlanski klinički centri poslovali su u minusu. Ipak, vrijedno je istaći da je Univerzitetski klinički centar Tuzla uspio da smanji poslovanje u minusu sa 3,1 milion KM na 744 hiljade KM.

KLINIČKI ANALIZA

 

S druge strane, zdravstvene ustanove su i jedni od najvećih poreznih dužnika. Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, najveći dužnik među zdravstvenim ustanovama je Sveučilišna klinička bolnica Mostar sa 102.804.970,62 KM, zaključno sa 30.06.2023. godine. Na njen težak finansijski položaj, te na postojanje značajne neizvjesnosti u pogledu njene sposobnosti da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem, godinama su upozoravali i revizori. 

Za razliku od njih, iz porezne dubioze se izvlači Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Dug koji su zatekli krajem 2021. godine bio je veći od 103 miliona KM, a do danas je smanjen za 10 miliona KM. Podsjetimo, za funkcionisanje i nabavku prijeko potrebne opreme UKC-u Tuzla Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu izdvojila oko 20 miliona KM.

Rekordna su ovo ulaganja u rad i funkcionisanje jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u Federaciji, od 2009. godine, od čega bi krajnju korist trebali imati zdravstveni osiguranici.

Podsjetimo u martu ove godine je usvojen Program utroška za raspodjelu sredstava transfera za sanaciju 19 zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH u iznosu od 75.000.000 KM. 

Odlukom Vlade FBiH za raspodjelu sredstava zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dobio je (10.000.000 KM), Univerzitetsko-klinički centar Tuzla (9.666.667 KM), te Sveučilišno-klinička bolnica Mostar (20.000.000 KM).

Svrha programa je provođenje Zakona koji ima za cilj postizanje stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova.

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize