Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 04.02.2016. 08:38

Poziv za dostavljanje prijedloga za Program podrške manjeg obima privatnom sektoru

Izvor: Akta.ba, 03.02.2016.

Javni poziv: Podrška privatnom sektoru

 

Objavljeno: 03 Februar 2016

 

Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida), poziva zainteresovane kompanije da se jave na poziv za dostavljanje prijedloga za “Program podrške manjeg obima privatnom sektoru”. Cilj ovog programa je podržati realizaciju aktivnosti koje vode ka povećanju investicija, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prodaje i izvoza.

 

Podrška privatnom sektoru

 

OPIS USLUGA

 

Pristup finansiranju

 

Opis: Kako bi pružio podršku firmama da se pripreme i ispune uslove za finansiranje projekata od strane različitih finansijera, USAID Sida GOLD projekat pomaže firmama kroz:

 

- Podršku pri procesu apliciranja (osnovna provjera opravdanosti projekta, restrukturiranje, reprogramiranje, kapitalne investicije).

- Pregled dokumentacije i davanje komentara.

- Pružanje podrške kako bi se odgovorilo na zahtjeve koje postavljaju finansijeri/investitori/donatori.

- Povezivanje sa finansijerima/investitorima/donatorima.

 

Pristup novim tržištima/širenje na postojećim tržištima

Opis: Kako bi pomogao firmama da pristupe novom tržištu, USAID Sida GOLD projekat će pružiti podršku u oblasti promocije i marketinških aktivnosti kao što su prezentacija na poslovnim sajmovima, posjete firmama, ili neposredni sastanci sa potencijalnim klijentima/investitorima. Naše usluge uključuju:

 

• Pomoć pri pripremi promotivnog materijala.

• Uspostava B2B (business-to-business) veza u okviru sektorskih vertikala.

• Izgradnja kapaciteta u firmama sa visokim potencijalom za širenje, ali nedostatkom ljudskih resursa i kapaciteta.

 

Pomoć u procesu sticanja certifikata koji su potrebni za izvoz

Opis: USAID Sida GOLD projekat će pomoći bh. kompanijama da ispune standarde kvalitete koji direktno doprinose povećanju izvoza i/ili kreiranju novih radnih mjesta. U ovom segmentu naše usluge uključuju:

 

• Tehničku pomoć u procesu ispunjavanja zahtjeva.

• Povezivanje sa finansijerima.

 

Pomoć Start Up-ima

Opis: Solidan poslovni plan će pomoći firmi da uspješno posluje na konkurentnim tržištima. Međutim, nijedna firma nije potpuna bez razumijevanja uloge koju marketing ima u ostvarivanju punog potencijala. Neophodno je uzeti u razmatranje različite aspekte poput strategije, brendiranja, inovativnost, i drugih. USAID Sida GOLD projekat će pomoći firmama kroz:

 

• Vođenje i kontrolu procesa izrade poslovnog plana.

• Pripremu investicionog plana.

 

Pomoć u razvoju radne snage

Opis: Kako bi bh. građanima pružili priliku da steknu vještine koje su potrebne privatnom sektoru, USAID Sida GOLD projekat će sarađivati sa različitim akterima kako bi pokrenuo, razvio i/ili prilagodio programe razvoja radne snage potrebama tržišta. Pored toga, USAID Sida GOLD projekat će pomoći pri razvoju programa koji su certificirani kako bi se omogućilo da domaći radnici, tamo gdje to bude moguće, steknu međunarodno priznate kvalifikacije u okviru svojih profesija. Naša pomoć će uključivati:

 

• Osmišljavanje programa obuke prilagođenih poslodavcima.

• Osmišljavanje i pomoć pri izradi inovativnih programa razvoja radne snage.

• Sistematski pristup kako bi se riješio problem neusklađenosti vještina koje posjeduje radna snaga sa potrebama poslodavaca.

• Pomoć u procesu poboljšanja i jačanja pravnog okvira (obrazovanje odraslih).

• Uspostavljanje saradnje između akademske zajednice, privatnog i javnog sektora kako bi se pokrenuo dijalog i promovisalo razumijevanje različitih aktera o neusklađenosti vještina koje posjeduje radna snaga sa potrebama tržišta rada.

• Izgradnja kapaciteta uz korištenje najboljih praksi u oblasti razvoja radne snage.

• Rješavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage u ciljanim sektorima/vertikalama putem lokalnih Vijeća za ekonomski razvoj.

• Razvoj inovativnih programa stručnog obrazovanja koji su direktno vezani sa prilikama za otvaranje novih radnih mjesta u lokalnim zajednicama.

• Saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama koje djeluju u oblasti razvoja radne snage kako bi se efikasnije koristili resursi i prilike koje se ukažu.

 

PROGRAM PODRŠKE MANJEG OBIMA PRIVATNOM SEKTORU

 

Podrška identificiranim kompanijama u partnerskim općinama USAID/Sida GOLD projekta

 

Pregled mogućnosti finansiranja

Opći okvir za podršku je sadržan u programu grantova USAID/Sida GOLD projekta (više informacija dostupno na http://goldproject.ba/en/?page_id=76 ).

 

Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida), poziva zainteresovane kompanije da se jave na poziv za dostavljanje prijedloga za “Program podrške manjeg obima privatnom sektoru”. Cilj ovog programa je podržati realizaciju aktivnosti koje vode ka povećanju investicija, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prodaje i izvoza.

 

U saradnji sa partnerskim općinama http://goldproject.ba/ba/?page_id=88 , USAID/Sida GOLD će podržati prijave koje imaju izvjesnu realizaciju novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta, povećanja prodaje i izvoza. Program podrške manjeg obima privatnom sektoru neće podržati subjekte/kompanije koje se bave direktnom ili indirektnom proizvodnjom opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja, bilo novog ili korištenog, policijske opreme ili opreme za agencije za provedbu zakona, opreme za izvođenje abortusa i povezanih usluga, opreme za promjenu vremenskih uslova, luksuznih dobara i opreme za kockanje kao što je definisano u ADS 303 mab http://www.usaid.gov/ads/policy/300/303mab

 

Svrha i cilj Programa podrške manjeg obima privatnom sektoru

USAID/Sida GOLD projekat će podržati inicijative iz partnerskih općina koje će:

- Rezultirati trenutnim povećanjem investicija, otvaranjem novih radnih mjesta, povećanjem prodaje i izvoza, a za koje bi nedostatak podrške značio kašnjenje u realizaciji postavljenih ciljeva ili potpuni gubitak prilike za ostvarenje pomenutih rezultata. Partnerske općine i relevantno osoblje USAID/Sida GOLD projekta moraju ocijeniti inicijative kao održive projekte lokalnog razvoja;

- Stvoriti mogućnosti za lokalni ekonomski razvoj u specifičnim oblastima gdje postoji potreba za finansiranjem u iznosu do 10.000,00 BAM. Za finansiranje u iznosu većem od 10.000,00 BAM, USAID/Sida GOLD projekat je kreirao mehanizam podrške kroz grantove (više informacija na www.goldproject.ba ).

 

Kao dio podrške aplikantima, Program podrške manjeg obima će dodijeliti sredstva u iznosu do 10.000,00 BAM maksimalno. Minimalno učešće podnosioca zahtjeva u ukupnim troškovima aktivnosti iznosi 50%.

Maksimalna dužina trajanja aktivnosti potpomognute kroz Program podrške manjeg obima je 12 mjeseci.

 

Sredstva iz ovog Programa se mogu koristiti više puta ali ne za istu namjenu.

 

Podrška kroz ovaj Program će biti korištena za intervencije u sljedećih pet (5) oblasti:

1. Razvoj radne snage za novo upošljavanje. Vrste troškova koje pokriva Program pomoći manjeg obima mogu uključivati a) naknade za trenere, b) troškove materijala za obuku, ili c) troškove izrade programa obuke;

2. Certifikacija neophodna za izvoz. Vrste troškova koje pokriva Program pomoći manjeg obima mogu uključivati: a) troškove procesa pripreme za certifikaciju (naknade za konsultanta), b) certifikacija (troškovi certifikacije) ili c) recertifikacija (troškovi recertifikacije);

Veza između certifikacije i povećanja izvoza mora biti jasno navedena u aplikaciji.

3. Pristup finansijama putem angažovanja relevantn(og)ih stručnjaka;

4. Pristup tržištima. Vrste troškova koje pokriva Program pomoći manjeg obima mogu uključivati a) troškove vezane za učešće na sajmovima; b) troškove vezane za učešće na poslovnim sastancima Business-to-business (B2B); ili c) troškove vezane za učešće na obuke ili radionicama koji se odnose na razvoj/unapređenje kapaciteta za pristup tržištu;

Veza između učešća na obukama ili radionicama i očekivanih rezultata mora biti jasno navedena.

5. Unapređenje kapaciteta za upravljanje i proizvodnih procesa kroz angažman relevantn(og)ih stručnjaka.

Veza između angažovanja stručnjaka i postizanja očekivanih rezultata mora biti jasno pokazana.

 

Program podrške manjeg obima ne podržava sljedeće:

• Nabavku opreme, sirovina za redovnu proizvodnju i alata;

• Radni kapital;

• Plaće;

• Proizvodnju promotivnog materijala.

 

Pravo na korištenje sredstava Programa podrške manjeg obima

Za korištenje sredstava Programa podrške manjeg obima su kvalifikovani sljedeći subjekti:

1. Organizacije koje pravno/administrativno ili finansijski nisu pod kontrolom vlade, kao što su:

• Profesionalna i poslovna udruženja ili slična udruženja kao što su privredne komore, udruženja poslodavaca, itd;

• Regionalne ili lokalne razvojne agencije;

• Lokalne ili regionalne akademske institucije (ukoliko njihov statut dozvoljava priliv vanjskih sredstava);

Predložena aktivnost mora biti realizirana u partnerskoj općini(ma) USAID/Sida GOLD projekta.

2. Privatne kompanije registrovane na području partnerskih općina USAID/Sida GOLD projekta.

 

Za podršku kroz Program podrške manjeg obima privatnom sektoru ne mogu aplicirati pojedinci (fizička lica), političke organizacije, vladine institucije ili agencije i religijske grupe.

 

Kriterij za dodjelu sredstava Programa podrške manjeg obima:

1. Očekivana nova radna mjesta, povećanje investicija, povećanje prodaje i izvoza – najmanje dva kriterija moraju biti ispunjena;

2. Pristup finansijama;

3. Očekivani utjecaj na kompanije korisnike sredstava;

4. Vremenski okvir za postizanje očekivanih rezultata;

5. Očekivani utjecaj na mlade i žene;

6. Uključivanje/podrška lokalne zajednice.

 

Prioritet će imati aplikanti koji mogu dokazati pozitivan utjecaj (otvaranje novih radnih mjesta, povećanje prodaje, izvoza i investicija) u lancu vrijednosti.

Također, aplikanti koji predoče programe za pristup finansijama će dobiti dodatne pozitivne bodove.

 

Proces podnošenja prijave

Poziv za podnošenje prijava za Program podrške manjeg obima je objavljen na web stranici USAID/Sida GOLD projekta www.goldproject.ba.

 

Proces podnošenja prijava se sastoji od sljedećih faza:

1. Aplikacijski formular, koji se može preuzeti sa web stranice Projekta, treba popuniti i dostaviti (na engleskom jeziku) na e-mail adresu SSAP@goldproject.ba;

2. Formular o neutralnosti, koji se može preuzeti sa web stranice Projekta, treba popuniti i dostaviti (na engleskom jeziku) na e-mail adresu SSAP@goldproject.ba;

3. USAID/Sida GOLD projekat će ocijeniti pristigle prijave u skladu sa prethodno navedenim kriterijima. Predstavnici relevantnih partnerskih općina će biti uključeni u proces ocjenjivanja. Svi podnosioci prijava će biti blagovremeno obaviješteni o rezultatima ocjenjivanja;

4. Tehnički evaluacijski odbor USAID/Sida GOLD projekta će dva puta mjesečno održavati evaluacijske sjednice;

5. Aplikant čija je prijava ocijenjena pozitivno će morati dostaviti sljedeće dokumente

a. Verifikaciju troškova/dokaznu dokumentaciju;

b. Pismo podrške od relevantne općine;

c. Registracijske dokumente kompanije izdate od strane suda/općine.

 

Nakon prijema traženih dokumenata USAID/Sida GOLD i kompanija će potpisati neobavezujuće pismo koje će sadržavati pregled predložene aktivnosti, odgovornosti, sufinansiranje troškova i utjecaj.

 

Kontakt informacije

Pitanja u vezi sa Programom podrške manjeg obima privatnom sektoru treba slati na: SSAP@goldproject.ba  ili pozvati ured u Sarajevu na broj: +387-33-944-999.

 

Dostupnost sredstava i druge napomene

Objavljivanje ovog poziva za prijavu ne predstavlja USAID/Sida GOLD projektu ili vladama SAD-a ili Švedske obavezu dodjele podrške, niti obavezuje USAID/Sida GOLD projekat ili vlade SAD-a ili Švedske na plaćanje troškova nastalih prilikom pripreme i apliciranja za sredstva podrške.

 

Program podrške manjeg obima privatnom sektoru će ostati otvoren 6 mjeseci počevši od 25. januara 2016. godine.

 

Sve aktivnosti USAID/Sida GOLD projekta moraju promovirati prakse koje su u skladu sa zaštitom okoliša.

 

USAID/Sida GOLD zadržava pravo da finansira bilo koju ili nijednu od dostavljenih prijava, da produžava ili skraćuje rok za podnošenje prijava i da pruža podršku na osnovu revidiranog vremenskog okvira.

 

SSAP application form final.docx
FORM DPM10207-1S.doc

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: