Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 17.04.2017. 08:54

Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca

Izvor: Akta.ba, 17.04.2017.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" - Sarajevo

KANTON SARAJEVO

S A R A J E V O

 

Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo («Službene novine Kantona Sarajevo», br. 4/04, 29/09 i 18/13), na osnovu Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016.godini sa načinom i kriterijima za realizaciju broj: 02-05-17436-42.2/16 od 19.05.2016.godine i broj 02-05-12401-18.1/17 od 06.04.2017.godine , o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV POSLODAVCIMA

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU OBUKE, DOKVALIFIKACIJE I PREKVALIFIKACIJE NEZAPOSLENIH OSOBA ZA POZNATOG POSLODAVCA

 

I

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016.godini sa načinom i kriterijima za realizaciju, Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva poslodavce sa područja Kantona Sarajevo da se prijave za učešće u Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Cilj Programa je obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba sa područja Kantona Sarajevo, za poznatog poslodavca.

II

U smislu Programa:

- Obuka obuhvata osposobljavanje, specijalizaciju i usavršavanje;

a) Osposobljavanje je obrazovanje i osposobljavanje za uključivanje u rad nakon završene osnovne škole, za obavljanje jednostavnih i manje složenih poslova određenog zanimanja,

b) Specijalizacija je obrazovanje i osposobljavanje u okviru istog zanimanja radi sticanja posebnih znanja i vještina neophodnih za obavljanje određenih poslova,

c) Usavršavanje je svaki oblik obrazovanja nakon završenog inicijalnog obrazovanja ili tokom radnog vijeka, koje treba pmoći licu da poboljša ili aktuelizira svoja već stečena znanja i/ili kompetencije, da stekne nove kompetencijeu pogledu profesionalnog napredovanja i da se lično profesionalno usavršava.

- Dokvalifikacija je dodatno stručno osposobljavanje prema posebno utvrđenim diferenciranim programima radi sticanja višeg stepena kvalifikacija u okviru istog zanimanja;

- Prekvalifikacija je obrazovanje i osposobljavanje koje licu, koje je već prethodno steklo neko stručno zvanje, odnosno zanimanje, omogučava da stekne nove kompetencije za obavljanje novog zanimanja ili nove profesionalne djelatnosti . 

Dužina trajanja obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije je maksimalno 6 mjeseci i može se realizovati :

- u ustanovama, centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti;

- kod poslodavca po internom programu;

- kombinovano.

Ukoliko se obuka, dokvalifikacija ili prekvalifikacija vrši kod poslodavca ili kombinovano, poslodavci su dužni, o svom trošku, osigurati polaznike za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja u skladu sa važećim propisima, a Služba će putem resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo obavijestiti inspekcijske organe o realizaciji Programa u svrhu izbjegavanja karakterisanja ovog angažmana kao „rad na crno".

III           

Planirana sredstva za realizaciju Programa iznose 82.500,00 KM i istim će biti obuhvaćeno najmanje 55 nezaposlenih osoba, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

U cilju provođenja Programa Služba će poslodavcima, korisnicima Programa za novo zapošljavanje, finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500,00 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje 6 mjeseci.

Ako su troškovi obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije veći od 1.500,00 KM, isti padaju na teret poslodavca.

IV          

Poslodavci koji žele učestvovati u Programu u predviđenom roku dužni su, u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji priložiti:

- Aplikaciju u roku predviđenom u javnom pozivu (aplikacija se može preuzeti u Odjeljenju za poslove podsticanja u zapošljavanju u ulici Đoke Mazalića 3, kancelarija br.15/I ili sa web stranice www.szks.ba),

- Rješenje o registraciji sa identifikacionim brojem,

- Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starije od 30 dana od dana podnošenja aplikacije sa listingom o trenutnom broju radnika,

- Plan i program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije ovlaštene ustanove, centra za obuku ili druge organizacije koje su registrovane za ovu vrstu djelatnosti ili poslodavca ako se obuka izvodi kod poslodavca,

- Predračun troškova izvođača obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije,

- Elaborat o opravdanosti zahtjeva za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju,

- Izjavu o korištenju kreditnih i/ili grant sredstava Federalnog zavoda za zapošjavanje , Službe i ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo.

V            

Služba će plaćanje obaveza po Programu vršiti direktno izvođaču obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, nakon završetka iste i dostavljanja dokaza da su polaznici završili obuku, dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju, fakture i izvještaja o provedenoj obuci od strane izvođača obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije. 

Kao instrument obezbjeđenja sredstava, u slučaju da poslodavci ne ispoštuju ugovorom preuzete obaveze, za iznose do 8.800,00 KM uzimat će se bjanko mjenica, a za iznose preko 8.800,00 KM, poslodavci su dužni obezbijediti garanciju banke. Povrat sredstava vršit će se srazmjerno neizvršenju ugovorenih obaveza i biće preciziran u ugovorima o finansiranju za svakog pojedinca.

VI          

Poslodavci koji redovno ne izmiruju obaveze uplate javnih prihoda, ne mogu učestvovati u ovom programu, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreznom upravom o uplati duga na rate.

Poslodavci i fizičke osobe koje su koristile kreditna sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe i ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete) ne mogu učestvovati u Programu.

Takođe poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja, po bilo kojem programu u prethodne tri godine, a nisu zadržali minimalno 50% sufinansiranih osoba u stalnom radnom odnosu, ne mogu učestvovati u Programu.

Poslodavci korisnici Programa dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, osim u slučajevima odlazaka radnika u penziju.

VII         

Služba će sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

VIII        

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana posljednjeg objavljivanja na web stranici Službe i dnevnim novinama: „Dnevni avaz" i „Oslobođenje".

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

IX           

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

X            

Zahtjevi sa potrebnom dokumentacijom, podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo, ulica Đoke Mazalića broj 3, sa napomenom: «Za Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije». Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere u zapošljavanju, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-133, svaki radni dan u periodu od 08 do 13 sati.

 

Aplikacija

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: