Firma "Em-oniks" uprkos štetama od poplava uposlila 10 novih radnika

23.07.2015. 11:46 / Izvor: Fena

"Em-Oniks" nakon poplava nastavio izvršavati obaveze u smislu isplata plaća, uplata doprinosa, PDV-a i ostalih obaveza prema državi. Procijenjena šteta od poplava iznosi oko dva miliona KM, kaže Enes Memić.

Firma "Em- Oniks" predstavlja odličan primjer korisnika Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava, konkretno komponente za podršku malim i srednjim poduzećima, jer su uprkos ogromnoj šteti uzrokovanoj poplavama uspjeli povećati broj uposlenih - kazao je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Massimo Mina.

To je izjavio nakon današnje posjete firmi "Em-Oniks" u Lukavcu, koja je dobila grant sredstva u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Ova kompanija, ističe, pretrpjela je velike štete i zaista im je bila potrebna pomoć, prvenstveno da bi mogla sačuvati postojeća radna mjesta i da ne dođe do smanjenja broja uposlenika.

Također je naglasio da je "Em-Oniks" nakon poplava nastavio izvršavati obaveze u smislu isplata plaća, uplata doprinosa, PDV-a i ostalih obaveza prema državi.

Osim toga, kaže, uspjeli su povećati broj radnika, što pokazuje da se ova kompanija kroz ovakvu direktnu pomoć, ne samo vratila na stanje prije poplava, već je sada uspješnija.

Direktor i vlasnik firme "Em-Oniks" Enes Memić, koja je jedna od vodećih firmi u BiH u proizvodnji profila za suhu gradnju, kazao je da  procijenjena šteta od poplava iznosi oko dva miliona KM.

Za oporavak firme, kako je rekao, od Federalnog ministarstva za industriju i energetiku dobili su 330.000 KM, uz pomoć kojih su izgradili jednu halu, a od EU Programa dobili su iznos od oko 80.000 KM, koje su upotrijebili za kupovinu repromaterijala.

Istakao je da su, uprkos ogromnoj šteti, uspjeli ne samo da zadrže isti broj radnika koje su imali prije poplava, već su čak zaposlili 10 novih.

EU Program pokrenut je s ciljem da omogući normalizaciju životnih uvjeta u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava 2014. godine.

Ukupna vrijednost programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona eura osigurala EU, a to su sredstva koja se EU obavezala izdvojiti na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu prošle godine.

Finansijska pomoć korištena je za pružanje javnih usluga, sanaciju objekata, infrastrukture, stambenih jedinica za najugroženije osobe te socijalno-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Program implementiraju UNDP, Fond UN-a za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Foto i video: RTV Lukavac

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti