Kreće se u dalju restauraciju i rekonstrukciju Spomen parka na Vracama

22.08.2017. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Kreće se u dalju restauraciju i rekonstrukciju Spomen parka na Vracama

Do sada su završene dvije faze djelimične restauracije tokom 2010. i 2011. godine

Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo objavio je oglas za izvođača radova na tekućem održavanju, sanaciji objekta tvrđave u sklopu Spomen parka Vraca u Sarajevu.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora  je 94.017,00 KM bez PDV-a. Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 5.9.2017. godine. Završetak radova je 60 dana od dana potpisivanja ugovora.

Do sada su završene dvije faze djelimične restauracije tokom 2010. i 2011. godine

Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca na Vracama, općina Novo Sarajevo, posjeduje nesporne kulturno-historijske, umjetničke, arhitektonske i pejzažne vrijednosti. Tretira se i kao kompleks dokumentarne vrijednosti. Pojedinačnim obilježjima ispisana je jedna epoha iz novije historije grada.

Obnova Spomen parka Vraca se obavlja prema Programu rekonstrukcije i restauracije Spomen parka Vraca koji je izrađen u oktobru 2012. godine na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo – Ministarstva kulture i sporta.

Dodatanim radovima predviđeno je privremeno zatvaranje vanjskih otvora objekta armaturnim mrežama u etaži prizemlja. Radi zaštite objekta predviđeno je privremeno zatvaranje ostataka mitraljeskih kupola, kao i izrada privremene čelične podkonstrukcije na mjestima otvora kupola na ravnom krovu, te izrada slojeva ravnog krova sa saniranjem sistema za odvodnju atmosferilija i ugradnjom poklopca za izlaz.  U oba unutrašnja dvorišta objekta nakon čišćenja trave, korova, divljeg šiblja, prljavštine i smeća, obnoviti će će se kameno popločanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije