Kupci KTK Visoko i Željezare Zenica izvršavaju svoje obaveze

06.10.2014. 08:50 / Izvor: Oslobođenje
Kupci KTK Visoko i Željezare Zenica izvršavaju svoje obaveze

Kupci imovine preduzeća KTK Visoko i Željezara Zenica izvršavaju obaveze predviđene ugovorima u kupoprodaji ovih preduzeća, kazali su iz Agencije za privatizaciju FBiH nakon što su nedavno izvršili kontrole.

Kupci imovine preduzeća KTK Visoko i Željezara Zenica izvršavaju obaveze predviđene ugovorima u kupoprodaji ovih preduzeća, kazali su iz Agencije za privatizaciju FBiH nakon što su nedavno izvršili kontrole.

"Kontrolom je utvrđeno da je Prevent, koji je kupio imovinu KTK Visoko, izvršio svoje obaveze u cijelosti, a u toku je rješavanje upisa vlasničkih prava od kupca. Za kupljenu imovinu Željezare Zenica, Gold iz Zenice izvršio je obavezu plaćanja kupoprodajne cijene, zapošljavanja i dostave bankovne garancije, a tek naredne godine predstoji obaveza finansijskog ulaganja", kazali su iz Agencije.

Direktor APF-a Šuhret Fazlić potvrdio nam je kako oba kupca poštuju sve stavke iz ugovora, te kako su zadržali radnike i nastavili proizvodnju.

Podsjetimo, radnici KTK-a Visoko do prije nekoliko mjeseci, dok ih nije kupio Prevent, imali su brojne probleme koje su pokušavali rješavati štrajkovima. Staž im nije bio uvezan 13 godina i nisu primili 50 plata. Od Vlade i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH tražili su da smijene Upravni i Nadzorni odbor.

"Stanje je sada mnogo bolje. Imamo dovoljno posla, a dobijamo i plate. U KTK-u je ostalo 150-200 radnika, ostali su prešli u cjeline koje je kupio Prevent. Ostala nam je još jedna fabrika obuće, sa Nadzornim odborom samo donijeli odluku da i ona ide u prodaju i tamo bi onda prešlo oko 100 radnika", kazao nam je predsjednik Sindikata radnika KTK Visoko Eniz Babić.

Agencija za privatizaciju, kazali su iz APF-a, aktivno je uključena u rješavanje situacija u kojima je otežano izvršavanje obaveza kupca. Upozorili su i da ne mogu donositi odluke o odobravanju vlasničke strukture kapitala,što je preduslov za izradu programa privatizacije i početnog bilansa. Upravni odbor će o ovome informirati Vladu FBiH i ujedno pokrenuti inicijativu da se ponovno razmotri problem preduzeća koja nemaju imenovane upravljačke i rukovodne strukture kao što je slučaj sa preduzećem Energopetrol d.o.o. Mostar.

Sarajevska berza je prošle sedmice zakazala još jednu vanrednu aukciju na kojoj će predmet prodaje biti 1.700.000 dionica emitenta Unis d.d. Sarajevo, koje su u državnom vlasništvu. Cijena ponuđenih dionica iznosi 3,05 KM po dionici, a metoda prodaje za ove aukcije je metoda 1.

"Dionice Unisa smo do sada pokušavali prodati više puta na razne načine, ali nismo uspjeli. Agencija će do kraja godine za sva preduzeća koja su na tenderu objaviti poziv za prodaju i nadamo se da ćemo imati više sreće s prodajom nego do sada", kazao je Fazlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije