Osigurano po 2.000.000 KM za dogradnju aerodroma Tuzla i Mostar

07.06.2017. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Osigurano po 2.000.000 KM za dogradnju aerodroma Tuzla i Mostar

Navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je potpisao Ugovor o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera s direktorima JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" Rifetom Karasalihović i JP "Međunarodna zračna luka Mostar" Marinom Raspudićem.

Na temelju zahtjeva ovih javnih poduzeća i na temelju odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine osigurana su sredstva za dogradnju i unapređenje infrastrukture oba aerodroma u iznosu od 2.000.000 KM za svaki aerodrom.

Navedena sredstva će se u skladu sa odlukom iskoristiti, između ostalog, za kapitalna ulaganja za projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala sa pratećom infrastrukturom, kada je u pitanju Aerodrom Tuzla, te za proširenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih površina, te izgradnju Cargo objekata, kada je u pitanju Aerodrom Mostar.

Kako je istakao ministar Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te kao takva ne opterećuju Proračun FBiH i porezne obveznike. Također je naglasio kako je jedan od ciljeva Ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi zračne luke u Federaciji BiH bile još konkurentnije aerodromima u okruženju i regiji.

Direktori oba aerodroma su naglasili da ih raduje dobra suradnja s ministrom Lasićem i da su navedena sredstva značajan korak u smjeru podizanja gospodarske aktivnosti u obje županije, a i šire, te kako ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja što za rezultat ima pozitivne učinke na proizvodnju i zapošljavanje. Zaključili su da su navedena sredstva samo prvi korak u unapređenju i dogradnji aerodroma te da će omogućiti otvaranje mogućnosti za ulaganja kako institucionalnih ulagača tako i privatnih investitora, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije