Počela izgradnja pješačke staze i kanalizacije na putu Tuzla-Zvornik

08.04.2017. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Počela izgradnja pješačke staze i kanalizacije na putu Tuzla-Zvornik

Investitor projekta za izgradnju pješačke staze izdvojio je iznosu od oko 200 hiljada KM.

Predstavnici JP Ceste FBiH, u prisutvu općinskog načelnika, sa saradnicima, jučer su  izvršili uvođenje izvođača radova na izgradnji pješačke staze i fekalnih kolektora pored magistralnog puta Tuzla – Zvornik, na području općine Kalesija, od OŠ Rainci Gornji do naselja Petrovice Gornje. 

Investitor projekta za izgradnju pješačke staze izdvojio je iznosu od oko 200 hiljada KM je JP Ceste FBiH, dok je općina Kalesija, kao partner u projektu obezbijedila projektu dokumentaciju pješačke staze i projekat za polaganje fekalnog kolektora u pješačku stazu.

Po riječima Nevena Pavlinović, šefa projekta JP Ceste FBiH, radi se o veoma kvalitetnom projektu, kojim će osigurati veća sigurnost pješaka.  

"Nastojali smo projektim rješenjem postići optimalno rješenje. Profil pješačke staze smo pomjerili na kraj cestovnog pojasa, tako da će nivo usluge na cesti ostati isti, a pješaci će dobiti komfor i sigurnost prilikom prolaska ovim dijelom puta. U saradnji sa općinom Kalesija paralelno ćemo provesti implementaciju kolektora za fekalnu odvodnju, čime ćemo dobiti jedno kvalitetno rješenje", kazao je Pavlinović.   

Općina je u svrhu izgradnje fekalnog kolektora izdvojila oko 110 hiljada KM, a posao je dodijeljen JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija. Načelnik Sead Džafić ističe da je ovo jako značajan projekat za Kalesiju, kojim se istovremeno poboljšava sigurnost građana, posebno učenika,  ali i označava početak izgradnje kanalizacione mreže na području općine Kalesija.

"Danas smo krenuli u fazu izrade pješačke staze, a ispod pješačke zone radimo i prve metre kanalizacije. Projekat je vrijedan više od 300 hiljada maraka. Radi se o dužini od 1.150 metara, a ukupna dužina pješačke staze prema projektu iznosi 2,3 kilometra. Ovo je prva faza, a na jesen ćemo nastaviti prema istočnom i zapadnom dijelu općine Kalesija. Ono što je posebno bitno jeste da ispod pješačke zone radimo i kanalizaciju. Ove godine smo opredijeljeni da nam je prioritet izgradnja kanalizacije i za ove namjene smo obezbijedili sredstva u budžetu. Prva faza izrade kanalizacije će uskoro započeti, a bit će obuhvaćena naselja od Kalesije Gornje do dijela Miljanovaca. Nakon toga nastavit ćemo etapno raditi kanalizaciju i za ostala područja općine Kalesija. Projekat je pripremljen, novac za početak obezbijeđen i drago mi je da će Kalesija ove godine biti veliko gradilište i da ćemo konačno početi rješavati problem kanalizacije", rekao je načelnik Džafić.

Izvođač radova na izgradnji pješačke staze je Jata group iz Srebrenika, dok će radove na izgradnji fekalnih kolektora izvoditi JP Vodovod i kanalizacija Kalesija. Rok za završetak ovih radova je 90 dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije