Imovina Alumine odlazi na doboš

25.06.2017. 11:11 / Izvor: Glas Srpske
Imovina Alumine odlazi na doboš

Firma "Pavgord" iz Foče podnijela je zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" iz Zvornika prodajom njene pokretne i nepokretne imovine.

Firma "Pavgord" iz Foče podnijela je zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" iz Zvornika prodajom njene pokretne i nepokretne imovine.

Dodatnu brigu u "Aluminu" unijela je i neizvjesnost od razvoja situacije, s obzirom na to da u ponedjeljak ističe privremena deblokada njenih računa.

Osnovni sud u Zvorniku je na zahtjev "Pavgorda" 12. aprila blokirao račun "Alumine", a deblokirao ga je dvije sedmice kasnije na 60 dana. "Pavgord" želi da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim preduzećima koja su, kao i "Alumina", poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koja je u stečaju. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade "Alumininih" računa, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona maraka, a koje je "Pavgord" od Litvanaca otkupio za 6,4 miliona evra.

Pravni zastupnik "Alumine" Vladimir Milošević kaže da niko ne zna šta će se dešavati u ponedjeljak nakon isteka deblokade, ali da do prodaje imovine, založenih stvari i vozila ne može doći dok sud ne odluči o prigovoru "Alumine" na blokadu računa.

"Ipak, ako bi u ponedjeljak donijeli odluku o prigovoru i prihvatili zahtjev "Pavgorda", zapljena bi mogla odmah da počne. Odmah nakon blokade računa uložili smo prigovor, ali Osnovni sud u Zvorniku ni nakon dva mjeseca nije donio odluku. Nije jasno zašto to nije urađeno jer je sud po hitnoj proceduru trebalo da odbije ili prihvati prigovor. Ovako je "Alumina" u talačkoj situaciji i trpi ogromnu materijalnu štetu jer ne može da posluje normalno", rekao je Milošević.

Istakao je da nisu dobili zahtjev "Pavgorda" za nastavak izvršnog postupka.

"U cijelom postupku dešavaju se neuobičajene i neobjašnjive stvari. Račun je bio blokiran na oko 155 miliona maraka, a u prigovoru je navedeno da "Pavgord" nije preuzeo toliko, nego oko 122 miliona maraka. Sada imamo situaciju da sudija nalaže vještačenje visine iznosa potraživanja. Sve rade obrnuto. Prvo je blokiran račun, a onda provjeravaju koji je iznos", kaže Milošević.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika kazao je da će sve biti  jasno u ponedjeljak.

"Nemam nikakav interes da pravim spektakl, niti da spekulišem. Ako to zakonski mogu, neka blokiraju račun, ali neka svako radi svoj posao kako treba - i mi, i sud i "Pavgord". Ako dokažu da je ovo njihovo, ja ću odmah da se spakujem i odem", kaže Motika.

Pravni zastupnik "Pavgorda" Aleksandar Sajić kaže da nije bilo nikakvih pregovora o potraživanju sa drugim povjeriocima Fabrike glinice "Birač" i da je "Pavgord" prije nekoliko dana tražio nastavak izvršnog postupka.

"Imajući u vidu poteškoće koje bi blokadom računa nastale za "Aluminu", a "Pavgord" ima želju da "Alumina" što bolje posluje, mi smo tražili nastavak izvršnog postupka prvo prodajom založenih pokretnih stvari i opreme, zatim nekretnina, pa udjela u "Alumini", a tek onda kao posljednju opciju blokadu računa", rekao je Sajić i dodao da "Pavgord" mora da nastavi pravnu borbu iako je bio spreman da sa ostalim povjeriocima "Birča" postigne dogovor čak i na svoju štetu.

Portparol zvorničkog suda Čedo Jović rekao je da je nadležnima proslijedio pitanja iz "Glasa Srpske" u vezi sa "Aluminom", ali odgovori u petak nisu stigli.

"Alumina" je ranije Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH podnijela žalbu na rad sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović, koja je zadužena za ovaj slučaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital