Banja Luka izdala vodič za investitore: 12 koraka do upotrebne dozvole

29.08.2015. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka izdala vodič za investitore: 12 koraka do upotrebne dozvole

Šta je sve potrebno za pribavljanje građevinske dozvole – investitorima je na jednostavan način pojašnjeno u vodiču nazvanom "Od lokacije do upotrebne dozvole u 12 koraka", koji je pripremilo nadležno Odjeljenje za prostorno uređenje.

Šta je sve potrebno za pribavljanje građevinske dozvole – investitorima je na jednostavan način pojašnjeno u vodiču nazvanom "Od lokacije do upotrebne dozvole u 12 koraka", koji je pripremilo nadležno Odjeljenje za prostorno uređenje.

"U Vodiču smo jasno predstavili svaku od faza/koraka u postupku pribavljanja urbanističke dokumentacije neophodne za izgradnju investicionih objekata", kazala je Sanela Kecman, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje. Ona je dodala da se Vodič može preuzeti sa zvanične internet stranice Grada Banja Luka ili dobiti u Centru za dozvole , odnosno kancelariji broj 19 u zgradi Gradske uprave.

U istoj kancelariji - Centru za dozvole, kako je u uvodnom dijelu Vodiča navedeno, investitori mogu svaki dan od 8 do 15 časova dobiti detaljnije informacije i savjete o mogućnostima izgradnje, procedurama i načinu podnošenja zahtjeva, te mogu izvršiti  uvid u važeću plansku dokumentaciju, što predstavlja prvi korak, odnosno provjeru mogućnosti i uslova za planiranu izgradnju.

"Dakle, uz priloženu kopiju katastarskog plana, investitor može odmah dobiti ovjeren izvod dokumenta prostornog uređenja, kojim su date detaljne informacije o lokaciji, odnosno o mogućnostima i ograničenjima gradnje na određenoj parceli", pojasnila je Kecman.

Dodala je, takođe,  da se svi obrasci za podnošenje zahtjeva nalaze ispred Prijemne kancelarije u holu Gradske uprave, kao i na zvaničnoj internet stranici Grada.

Korak broj dva u Vodiču pojašnjava šta je sve potrebno da bi se pribavili lokacijski uslovi (koji se izdaju u roku od 15 dana od dana kompletiranja zahtjeva).

"Veoma važan korak u cijelom procesu čini dokumentacija o riješenim imovinskim odnosima, a koja je u nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove", naglasila je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Sljedeći korak, kako je navedeno u Vodiču, je izrada tehničke dokumentacije koja mora biti izrađena u skladu sa izdatim lokacijskim i urbanističko-tehničkim uslovima.

Glavni projekat je osnov za izdavanje građevinske dozvole, a isti mora prethodno biti revidovan, kako je pojašnjeno u koraku pet Vodiča. U narednom, šestom koraku navedeni su podaci o preduzećima i ustanovama od kojih je potrebno pribaviti određene saglasnosti.

Prije dobijanja rješenja o građevinskoj dozvoli, čija je procedura detaljno predstavljena u koraku osam Vodiča, investitor je dužan da izvrši uplatu naknade za rentu i za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta, koju utvrđuje rješenjem Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, a što je detaljnije pojašnjeno u koraku sedam ovog Vodiča.

Po dobijanju građevinske dozvole, a prije početka građenja - obavljaju se radovi na pripremi gradilišta, iskolčavanju objekta i  prijavi gradilišta inspekciji rada (najkasnije sedam dana prije početka izvođenja radova). Ove  procedure pojašnjene su u koracima 9, 10 i 11 Vodiča.

Izgrađeni objekat ne može se početi koristiti, odnosno staviti u upotrebu prije nego što nadležni organ, na osnovu prethodno izvršenog tehničkog pregleda objekta, rješenjem dozvoli njegovu upotrebu (upotrebna dozvola). Koja pravna lica vrše tehnički pregled i šta je potrebno da bi se dobila upotrebna dozvola objašnjeno je u  završnom 12.-om koraku Vodiča.

"Uz ovaj Vodič i druge brošure koje je Odjeljenje pripremilo, te usluge Centra za dozvole, investitorima smo maksimalno približili i učinili jasnijim procese koji ih očekuju u postupku pribavljanja neophodne dokumentacije za izgradnju objekata", zaključila je Sanela Kecman.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti