DIV u Konjicu pokreće proizvodnju specijalnih dijelova za brodove

10.04.2017. 11:20 / Izvor: Akta.ba
DIV u Konjicu pokreće proizvodnju specijalnih dijelova za brodove
OTVORI GALERIJU

Ideja je nastala prošle godine. Angažovani su varioci i brusači koji su u Konjicu obavili testnu proizvodnja za Brodogradilište u Splitu.

Kompanija DIV iz Sarajeva, koja je dio DIV grupacije koju čine: DIV Samobor, DIV-TVIK Knin, Brodosplit, TVIK-DIV Valjevo i MIN-DIV Niš u Konjicu planira krenuti proizvodnju specijalnih dijelova za brodove.

Ideja je nastala prošle godine. Angažovani su varioci i brusači koji su u Konjicu obavili testnu proizvodnja za Brodogradilište u Splitu.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Almir Žujo, direktor DIV- a u BiH kaže kako su tragom ove ideje krenuli u investiciju, što je podržala lokalna, kantonalna i federalna vlast.

Gradnja edukativno-proizvodnjog objekta je počela u Konjicu, odnosno Poslovnoj zoni, gdje bi već u maju trebao biti završen edukativni centar.

"Ideja je da se ovdje osvrnemo na mlade ljude, uglavnom metalske struke, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Oni će raditi obuku za varioce, brusače, a vremenom je planirano i da se širi na zanimanje bravar", kazao je Žujo.

Osim edukativnog centra užurbano se gradi i pogon u kojem će se proizvoditi specijalni dijelovi za brodove. Kompletna izgradnja pogona trebala bi biti završena u augustu ove godine, kada kreće i puna proizvodnja. Stalno zaposlenje će dobiti 50 radnika koji će biti raspoređeni u dvije smjene.

Vrijednost  ove investicije iznosi oko dva miliona maraka.

Žujo kaže kako je cilj oživjeti brodogradnju u Bosni i Hercegovini po čemu je BiH nekad bila poznata, jer se radilo dosta poslova za brodogradilišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Nakon ovoga DIV u BiH ne staje, idu u dalje investicije. Planirana je izgradnja vjetroparkova na Kupresu i Pakline 1 i 2 u općini Tomislav Grad. Projekat je pred dobivanjem građevinske dozvole što je zadnja stanica pred izgradnju.

"Otkupili smo dva brda i isplatili vlasnike zemljišta u iznosu od tri miliona eura. Provedeno je i ispitivanje vjetra. Rezultati su jako dobri, tako da bi trebali u ovoj godini krenuti i sa prvim radovima vezanim za vjetroparkove. Prvo  će se krenuti sa vjetroparkom Kupres koji je snage 40 MW gdje je planirana izgradnja tri polja. Svako od polja trebalo bi imati oko 16 vjetroagregata", kazao je Žujo, pojašnjavajući kako je cilj kompanije da realizacijom projekta pokrenu proizvodnju vjetrostubova koji će se raditi u Brodogradilištu u Splitu.

"Već je urađeno nekoliko probnih čeličnih stubova koji su instalirani, a plan je uraditi Offset varijantu sa Simensom ili Vestasom, na čemu se zasniva i ideja izgradnje vjetroparkova, odosno snadbjevanje regiona (BiH, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Albanije i Srbije) ovim stubovima", istakao je Žujo.

Inače, ova kompanija u proteklim godinama je pratila sve ozbiljnije projekte u BiH kao primjer navode remontne poslove na TE Tuzla, Kakanj, Ugljevik, Solana, Mittall, Aluminijski kombinat, autoceste Doboj-BanjaLuka, rekonstrukcija željeznice Bradina-Sarajevo,rudnici u BiH razne konstrukcije objekata , mostova itd.

E. Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti