Predstavljen prvi električni automobil i punionica EPBIH

06.06.2017. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen prvi električni automobil i punionica EPBIH
OTVORI GALERIJU

U okviru "Dana Elektroprivrede BiH" predstavljen je prvi električni automobil i punionica EPBIH.

U okviru Dana Elektroprivrede BiH na sajmu "Energa, danas je predstavljen prvi električni automobil i punionica EPBIH.

Adnan Bosović iz sektora za strateški razvoj JP Elektroprivreda BiH je kazao kako je velika prednost korištenje električne energije u sektoru transporta i tome teže sve razvijene zemlje.

Govoreći o prednostima korištenja električnih vozila kazao je kako se na ovaj način povećava energetska sigurnost, neovisnost o uvoznom energentu, nafti i naftnim derivatima. Također, na ovaj način se smanjuju emisije CO 2.

"Prema našim računicama korištenjem jednog ovakvog golfa smanjile bi se emisije za 20 posto", kazao je Bosović, te dodao da se na ovaj način smanjuje buka u gradovima, jeftinija cijena goriva, električna energija za ova pogon goriva je daleko jeftinija nego naftni derivati, a manji su i troškovi održavanja.

Punjenje jednog ovakvog automobila kaže može se vršiti pomoću tri načina. Prvi je punjenje preko noći, putem monofazne utičnice, potom putem javnih punionica snage do 22 kw i treći vid punjenja su DS brze punionice snage do 50 kw.

Bosović je kazao kako je ispred Elektroprivrede BiH instalirana punionica Električnih vozila. Osim za dva vozila Elektroprivrede, punionica je otvorena i za građane BIH i punjenje je besplatno do daljnjeg.

"Cijena goriva za električna vozila je daleko manja i iznosi 1,7 KM na 100 km. Također, višestruko je manja cijena održavanja vozila", pojasnio je Bosović, te napomenuo kako u BiH nedostaje poticaja za ova vozila. Kao primjer je naveo Hrvatsku koja za kupovinu svakog električnog vozila izdvaja 9.500 eura i ti poticaji postoje u svim razvijenim zemljama.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti