U NUBBiH tvrde: Od maja smo vlasnici Vijećnice

18.06.2014. 11:42 / Izvor: Oslobođenje
U NUBBiH tvrde: Od maja smo vlasnici Vijećnice

Desetak dana uoči 28. juna, kada je u Vijećnici predviđen koncert Bečke filharmonije kojim će simbolično biti obilježena stogodišnjica Prvog svjetskog rata mnogo toga o njoj je nejasno

Prema nedavnoj odluci Petera Sorensena, šefa Delegacije BiH u EU, za obilazak Vijećnice ovih dana nadležno je Ministarstvo civilnih poslova BiH. Da li upiti već stižu, pitali smo Zoricu Rulj, glasnogovornicu tog ministarstva, koja kaže da ih mnogi zovu, ne shvatajući da kontaktiraju krivu adresu.                                                             

"Mi jesmo bili jedna vrsta kontakt-tačke prilikom kandidovanja za sredstva iz IPA fondova, ali nemamo apsolutno nikakve nadležnosti oko toga kako će Vijećnica biti korištena", ističe Rulj, napominjući da je zakon jasan: "U slučajevima da se ne zna ko je nadležan, odluku donosi ili Ministarstvo pravde ili sam Savjet ministara. Mi smo o tome uputili akt gradonačelniku, ali smo i Savjetu ministara sugerisali da Ministarstvo pravde to pitanje  počne razmatrati."                                           

Sve više konfuzije                                                                

Desetak dana uoči 28. juna, kada je u Vijećnici predviđen koncert Bečke filharmonije kojim će simbolično biti obilježena stogodišnjica Prvog svjetskog rata mnogo toga o njoj je nejasno, a dodatnu konfuziju unijela je izjava gradonačelnika Sarajeva da je NUBBiH Vijećnicu uknjižio kao vlasništvo 1:1, što je, po njemu, krivično djelo.                            

"Pokušaji gradonačelnika da inkriminira NUBBiH i dezavuira javnost izjavama o nezakonitoj uknjižbi Vijećnice su, zapravo, odraz njegove nervoze koja proističe iz činjenice da nije uspio u nakani da NUBBiH "izgura", odnosno da joj "prepusti" svega nekoliko kancelarija u Vijećnici", stav je Ismeta Ovčine, direktora NUBBiH, i njegovih saradnika, koji naglašavaju daje u zabludi gradonačelnik Ivo Komšić ako smatra da Louvre, sa kojim je uporedio NUBBiH, nema svoga vlasnika.          

"Taj muzej, kao institucija, odnosno pravni subjekt, ima i svoga titulara. Bilo bi apsolutno logično da i NUBBiH ima takav status i respekt nadležnih organa države kakav ima muzej Louvre,  a posebno Bibliotheque nationale de France u Parizu“, ističu u NUB-u, te dodaju kako je jedina istina u izjavi gradonačelnika Komšića datoj za Oslobođenje ta da Vijećnica u svim zvaničnim dokumentima pripada NUBBiH, a sada i u vlasništvu i to 1:1, u skladu sa članom 338. Zakona o stvarnim pravima (SI. novine FBiH, br. 66/13). Ovčina napominje i da je Zakon apsolutno primjenjiv u  ovom slučaju: "Tamo se kaže ako je neko dugo godina u statusu korisnika prostora, kao što smo mi, onda ima pravo uknjižiti se kao vlasnik, te pokazuje rješenje u kojem je datum prelaska Vijećnice u vlasništvo NUB-a maj 2014. godine.                                                                   

Gospodin žuri                                                                       

Sagovornici iz NUB-a navode i da je gradonačelnik zaboravio da su oni i njegove prethodnike, još prije izrade projekta obnove, upozoravali na činjenicu da je NUBBiH upisan u ZK kao jedini pravni subjekt s pravom korištenja Vijećnice i da nije korektno praviti račun bez krčmara.    

"Nama ni na koji način nije data prilika da učestvujemo u aktivnostima vezanim za rekonstrukciju Vijećnice. To bi bilo kao kada bi ratnom stradalniku, pogorelcu i izbjeglici neko odlučio da donatorskim sredstvima od trećih lica popravi dom i onda mu velikodušno dodijeli jedan sobičak u njegovoj kući“, kažu u NUB-u, a na tvrdnju dr. Komšića da će Gradska uprava dobiti upotrebnu dozvolu, odgovaraju: "Gospodin žuri kako bi, možda i u ovoj gužvi, ušao u Vijećnicu."

U NUB-u tvrde da oni samo čekaju da prođe 28. juni i koncert Bečke filharmonije: "Do tada, ne želimo sukobe ni sa kim, ali poslije 28. ima i 29,30..."

Ističu i to da je, nakon što su tužili Ministarstvo prostornog uređenja FBiH zato što je dalo saglasnost za rekonstruktivne rado- ve u Vijećnici bez vlasničkog dokumenta, naprečac promijenjena zakonska odredba koja regulira ovaj dio. Obraćali su se i Pravobranilaštvu BiH nakon što im je Gradska uprava ponudila na potpis neke sporazume.

"Rečeno nam je da ih ni u kojem slučaju ne prihvatamo, jer bi to bilo na štetu NUB-a i mijenjalo bi imovinskopravne odnose i status NUB-a u odnosu na Vijećnicu. Zato se mi i ne bojimo Komšićevog pozivanja na istragu Pravobranilaštva", kažu u NUBBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti