Veliki "igrači" love u mutnom na tržištu peleta

10.07.2017. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Veliki 'igrači' love u mutnom na tržištu peleta

Na tržištu peleta, energenta koji sve više dobija važnost na tržištu Bosne i Hercegovine vlada prava tržišna utakmica.

Na tržištu peleta u BiH , energenta koji sve više dobija važnost vlada prava tržišna utakmica, priča nam jedan od naših sagovornika.

Kaže kako veliki bh. igrači koji imaju novac i skladište vrše otkup ovog energenta po niskim cijenama, te isti skladište i čuvaju do jeka sezone, kada počinje tržišna utakmica. Dolazi do nestašice energenta na tržištu, jer su sve kupili, tako da su slobodni formirati nove cijene, a koje su prošle godine dostizale i do 390 KM po toni.

U jednoj sarajevskoj kompaniji, u kojoj su željeli ostati anonimni rekli su nam da su se prestali ove godine baviti proizvodnjom peleta. Jednostavno kažu ne isplati se, jer ukoliko želite brže doći do novca morate prodavati po nižim cijenama, a kako bi skladištili pelet morate imati veći prostor. Tako da tu nema računice.

Dragan Vladičić iz kompanije Vladrag iz Mokrog kaže kako se oni fokusiraju na druge poslove, te pelet, iako uspjevaju zadovoljiti potrebe tržišta je ove godine u drugom planu.

Priča nam kako se sa peletom nikad ne zna, jer sve zavisi od godine, tako navod da nikad ne znate da li ćete biti na gubitku ili dobitku.

"Prošle godine smo prodali jednu mašinu za proizvodnju peleta i smanjili proizvodnju, pomalo se održavamo, odnosno iskorištavamo naš otpad za proizvodnju peleta", kaže Vladičić, dodajući kako se kod njih za jednu tonu peleta treba izdvojiti 260 KM.

Kemal Mujkanović, direktor kompanije Euro Stil iz Doboja koja važi za jednog od najvećih distributera, kaže kako su odnos ponude i potražnje, ali i kvaliteta, najvažniji parametri koji utiču na cijenu svakog proizvoda, pa i peleta.

"Tržište je to koje regulira visinu cijena. Te, stoga, ne bih prejudicirao u ovom trenutku iznose. Mogu kazati da imamo dovoljne količine svih vrsta peleta najboljeg kvaliteta, te da smo spremni za sezonu grijanja koja je pred nama, odnosno da smo u mogućnosti i tako odgovoriti zahtjevima tržišta", istaknuo je Mujkanović.

Sudeći prema svemu navedenom trenutno problema nema, peleta ima na sve strane i cijena mu se u zavisnosti od kvalitete kreće od 250 do 300 KM, a da li će ostati ista i u vrijeme sezone sasvim je jasno, neće ukoliko budemo imali velike minuse koji diktiraju i veću potrošnju.

Jedan od naših sagovornika kaže da je sasvim jasno ko će loviti u mutnom kada minusi navale. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti