Kapital / IZVJEŠTAJI

U prvom polugodištu uvezene 520.663 tone naftnih derivata, ko najviše uvozi

31.08.2021. 17:27 / Izvor: Akta.ba

U prvom polugodištu ove godine na područje Federacije BiH, prema dostavljenim podacima 11 uvoznika naftnih derivata, uvezene su 520.663 tone naftnih derivata, što je za  5,76 posto više  u odnosu na isti period 2020. kada je uvezeno 492.313  tona naftnih derivata, podaci su Federalnog ministarstva trgovine.

Najviše naftnih derivata je uvezeno iz Hrvatske, Srbije i Italije i to oko 93 posto cjelokupnog uvoza.

Najveći uvoznici naftnih derivata su: Holdina Sarajevo, G-Petrol Sarajevo, Petrol BH Oil Comp Sarajevo i Hifa–Oil Tešanj i učestvuju sa oko 96 posto u ukupnom  uvozu naftnih derivata na području Federacije BiH.

Iz Ministarstva trgovine su za Fenu naveli da se trenutne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, u Federaciji kreću od 2,06 do 2,36 KM, a dizel BAS EN 590 od 2,01 do 2,26 KM po litru.

"Trenutno je zaprimljeno 17 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na sniženje cijene dizela u iznosu od 0,05 KM/litru",  naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetili su da je Vlada Federacije BiH na prijedlog tog ministarstva donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Ta odluka je na snazi i primjenjuje se od  3. aprila ove godine.

"Prema dostupnim informacijama vezano za primjenu Odluke o utvrđivanju maksimalne visine marži za pojedine životne namirnice i druge proizvode i Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate u periodu od aprila do juna ove godine, federalni i kantonalni tržišni inspektori su izvršili ukupno 557 inspekcijska nadzora, od kojih su u 153 nadzora utvrđene nepravilnosti u primjeni tih odluka, te izdati prekršajni nalozi u iznosu od 138.750 KM", naveli su iz ovog ministarstva.

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je u periodu juli – august ove godine izvršio 111 inspekcijskih nadzora, a prema raspoloživim podacima iz četiri kantona (Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Zapadnohercegovački, Srednjobosanski) u njima je obavljeno 140 inspekcijskih nadzora vezano za primjenu tih  odluka.

Iz Federalnog ministarstva trgovine dodaju da se informacije o cijenama naftnih derivata u FBiH mogu saznati i preko njihove aplikacije FMT FBiH oil info, gdje su cijene derivata poredane od najnižih do najviših.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital